BalkansPress

Dobro došli!

Nema goreg osećaja nego kada okrenete ključ i ništa se ne desi. Motor ne daje nikakav zvuk, instrumenti su „mrtvi“ – sve je jasno, akumulator je izdao. Evo šta nam je na raspolaganju kako bismo ga ponovo pokrenuli.

Zaista, prazan akumulator je prava muka za vlasnika automobila, a u takvom slučaju najlakše je pozvati pomoć na putu i čekati dok oni ne dođu i reše problem. Međutim, nemamo svi novca da plaćamo usluge pomoći na putu pa je realnije da se oslonimo na pomoć prijatelja i sopstvenu snalažljivost.

U toj situaciji imate tri opcije – dopuna akumulatora, startovanje pomoću kablova i startovanje na „gurku“.  Ni jedna od ovih opcija nije idealna,a mi smo ih nabrojali redom od najmanje loše do one najgore.

Idealna opcija bila bi da akumulatorpovežete na punjač i nakon punjenja ga vratite.Problem je u tome što retko ko ima vremena da čeka da se akumulator napuni (što ume da traje i preko desetak sati) već se ipak odlučuje na klasične metode startovanja pomoću kablova ili guranjem.

 

Startovanje pomoću kablova je jednostavno i lako izvodljivo, ali je problem što na ovaj način drastično smanjujete životni vek akumulatora.

Guranje automobila neka vam uvek bude poslednja opcija, pogotovo ako ovo niste nikada ranije probali jer zahteva izvesnu umešnost u baratanju komandama vozila i može biti rizično po zdravlje asistenata koji vam pomažu u startovanju automobila „gurkom“. U svakom slučaju, koju god opciju da izaberete, evo šta vam je raditi.

Potencijalni problemi pri „guranju“ vozila

• Najlakši za startovanje su stariji automobili sa jednostavnim sistemima  ubrizgavanja.

• Benzinski agregati sa karburatorom i klasični, atmosferski dizelaši. Oni se mogu pokrenuti čak i kada je akumulator potpuno prazan. Kod ostalih, savremenijih motora može biti dosta problema.

• Dizel-agregati imaju grejače cilindara koji, kao što im ime kaže, vrše  predgrevanje unutrašnjosticilindra pre paljenja smeše. U slučaju da je akumulator potpuno prazan grejači nisu u stanju da obave svoju funkciju pa je takav motor veoma teško, da ne  kažemo nemogućeupaliti na „gurku“. Ovo je posebno izraženo kod starijih, slabo održavanih i motora sa velikom pređenom kilometražom za koje je zajednički nizak stepen  kompresije.

 

• U slučaju da je akumulator potpuno prazan kod automobila sa elektro  pogonjenom pumpomgoriva može biti problema pri startovanju na „gurku“. Bez makar malo električne energije u sistemu, pumpa ne radi i gorivo ne dolazi do motora

• Sličan problem može nastati i kod vozila sa kompjuterski regulisanim  ubrizgavanjem goriva.U slučaju da je akumulator prazan elektronika neće aktivirati brizgaljke i ništa od startovanja motora

• Automobili sa automatskom transmisijom su vrlo teški za paljenje na „gurku“ jer njihov mehanizam nije u stanju da promeni stepen prenosa bez ulja pod pritiskom koji nastaje dok pumpa ulja menjača radi, odnosno kada je akumulator ispravan i napunjen
• Guranjem automobila rizikujete povrede, pogotovo ako gurate teži automobil.  Posebnoje nezgodan snažan trzaj koji se javlja kada osoba koja sedi u automobilu pusti komandu kvačila. Ukoliko se „gurači“ ne sklone na vreme rizikuju povrede kičme i lomove ekstremiteta usled trzanja. U svakom slučaju, guranje je fizički naporan posao i ko nije  fizički spreman bolje da ga se ne prihvata.

Kako pravilno startovati automobil na „gurku“

1. Za početak treba dati kontakt. U slučaju automobila sa ključ karticom to znači  kratak pritisak na taster za startovanjemotora.

2. Prebaciti u drugu brzinu (neki savetuju i treću, ali preovlađuje mišljenje da je druga pravi izbor jer se u njoj automobil može startovati na manjoj brzini).

3. Pritisnite pedalu kvačila, ako ste na nizbrdici možete krenuti i sami, u protivnom  trebaće vam asistent. Držite kvačilo dok ne dostignete 10 do 15 km/h.


4. Naglo pustiti pedalu kvačila uz istovremeno pritiskanje komande gasa. Ukoliko motor startuje, munjevito reagujte i pritisnite pedalu kvačila kako se ne bi ugasio.

 

Startovanje pomoću kablova

Startovanje pomoću kablova moguće je na svim akumulatorima, bez obzira na starost. Ipak, vodite računa da takav način startovanja takođe može oštetiti akumulator jer se u datom trenutku velika količina nekontrolisane energije ubacuje u ispražnjen akumulator pa ovaj način treba kada je moguće izbegavati.

Ipak, ako već nemate izbor, pratite uputstvoi naš foto-strip koji dajemo na ovoj strani.  Jedini način da startujete motor jeste da nađete drugi automobil i kablove za startovanje. Ovde, naravno, mora da se poštuje određena procedura, a najvažnije je pratiti uputstvo vašeg automobila:

1. Motor donora struje treba da radi (svi drugi potrošači treba da budu isključeni)

 

2. Prvo povežite crveni (pozitivan) kraj kabla za startovanje na pozitivni pol praznog akumulatora, a zatim drugi kraj štipaljke zakačite na pozitivnu klemu akumulatora sa kojeg uzimate struju.

 

3. Zatim povežite negativan (crni) kraj kabla na akumulator vozila bez struje, a drugi kraj kabla uzemljite, odnosno povežite na neki metalni deo vozila sa punim akumulatorom (najbolje blok motora) (proverite u uputstvu vašeg vozila). Kabl možete staviti i na negativni pol punog akumulatora. Može se desiti da u tom trenutku zavarniči (jer prazan akumulator odmah uzima struju).

4. Proverite da kablovi ne dolaze u kontakt sa izduvnim sistemom ili kaišem Kada ste ih povezali, startujte motor  vozila sa praznim akumulatorom i onda ga pustite da radi.

5. Posle nekoliko minuta kablove skinite obrnutim redosledom od onog kojim ste ih postavljali. Nakon startovanja, automobil treba da vozite makar 20 minuta.

Scroll to top