BalkansPress

Dobro došli!

Prošlo je više od pet godina od smrti velikog srpskog glumca Nebojše Glogovca. Pored neverovatnog glumačkog rada koji je ostao iza njega, pamtićemo ga i po ovim rečima. "Ako mračiš, mračno je. Ako sijaš, sjajno je. Do tebe je." "Uvek treba biti dobar. Bez obzira da li će vam se neko zahvaliti ili ne, pamtiti ili ne, da li će vam uzvratiti ili ne."

"Život je kao olovka, svaki dan je sve kraći. Potrudite se da nešto lepo nacrtate dok ga još ima..." "Biti, to jest misliti svojom glavom ili ne biti tj. dozvoliti da drugi misle umesto tebe i bezuslovno to prihvatiti. Sistem uvek, i u Šekspirovo vreme, i pre njega i posle njega... on uvek manipuliše pojedincima, pravi pritisak.

   

Samo je ranije, rekao bih, to bivalo zakamuflirano. Danas je potpuno ogoljeno i opet funkcioniše, gotovo nepogrešivo. Neverovatno!" "Dobrota je prezrena, odnosno obezvređena!" "Duša je sve ono što nas vuče ka ljubavi, idealima, dobroti, čovekoljublju, empatiji. Ljudska duša je neka promisao, kosmička sila u nama koja nas čini bliže Bogu i razlikuje nas od životinja i čini nas višim bićima."

"Ako neko ne može da nađe vremena za vas, ne vredi ga ni čekati." "Ponekad, bez obzira na to koliko ste dragi, koliko ste ljubazni, koliko ste brižni, koliko volite, to jednostavno nije dovoljno za neke ljude..." Srpski filmski, televizijski i pozorišni glumac Nebojša Glogovac rođen je 30. avgusta 1969. godine u Trebinju, u porodici pravoslavnog sveštenika Milovana i krojačice Milene Glogovac. 

Najranije djetinjstvo proveo je u selu Dramiševo iznad Nevesinja kod omiljenog djeda Gavrila, koji mu je usadio ljubav prema konjima. U djetinjstvu se dosta selio (Opovo, Pančevo, Beograd). Sa sedam godina Nebojša se preselio u Pančevo. Njegova porodica je tada rekla zbogom hercegovačkom kamenu i pošla u vojvođanski industrijski grad, gdje je njegov otac postao prota.

Dom kulture u Nevesinju od prošle godine nosi glumčevo ime.

Scroll to top