BalkansPress

Dobro došli!

Šta imaju zajedničko Madam Pompadur, Kamila Parker Bouls, Merilin Monro, Monika Levinski? Sve su u nekom trenutku svog života bile ljubavnice. Prve dve "pale" su na prinčeve, druge dve na političare.

PROČITAJTE: SRBIN OTKRIVA KAKO ŽIVI U ŠVAJCARSKOJ: Milanu je plata 6.000 franaka, i evo koliko mu ostane NA KRAJU MESECA

Ali, ni obični muškarci bez plemićkog porekla i funkcije ne mogu da se požale na ovom planu. Jer, ljubavnicu nije tako teško naći. Ova "institucija" opstaje otkako je sveta i veka, na svim meridijanima, od Istoka do Zapada, pa nije ni čudo da je Elizabet Abot imala podosta materijala za obimnu knjigu "Istorija ljubavnica".

 

Analizirajući slučajeve na destine najpoznatijih, a često i ozloglašanih ljubavnica, Abotova je ustanovila da pravila, kad je reč o ulasku u vezu sa oženjenim muškarcem, nema. Pristajale su na ovu ulogu intelektualke poput Hane Arent, ali i lutkice kojima mozak nije najjači adut, slavne žene koje su mogle da imaju svakog muškarca kog požele, ali i obične dame koje svakodnevno viđamo na poslu, ulici, u komšiluku. Jedne u "zabranjenu" vezu ulaze iz želje za zabavom ne razmišljajući da bi mogle da se zaigraju, druge namerno biraju zauzete partnere, bilo da ih pokreće želja za dokazivanjem, strah od vezivanja ili podsvesno uverenje da bolje ni ne zaslužuju. Sve počinje, u većini slučajeva, na isti način, kao neobavezan i uzbudljiv seks, ali velika je verovatnoća da će se vremenom razviti osećanja. A kad su emocije uključene, onda se sve menja. Možda nećete baš doživeti filmski scenario i poludeti kao ljubomorna Glen Klouz u "Fatalnoj privlačnosti" koja je počela da proganja čoveka s kojim je imala aferu, ali ne ginu vam besane noći, suze, preispitivanje. Tako barem tvrde mnoge žene koje su svoja iskustva podelile u virtuelnom svetu, pod pseudonimima, jer ljubavnica, pogotovo na našim prostorima, i dalje nosi žig nemoralne osobe koja ruši nečiju bračnu sreću.  

- Ako se upustite u vezu sa oženjenim muškarcem, treba da znate sledeće. Često ćete se osećati grozno. Moraćete da skrivate suze jer niko ne želi ucveljenu ljubavnicu, već strpljivu, zabavnu i seksi. Ne gajite iluzije da će se on razvesti. Nemate pravo da se ljutite kad vam kaže da hoće da pokuša da izgladi odnos sa svojom ženom - piše jedna od bivših ljubavnica. 

LAŽU SEBE - Zna da to nije pametna ideja, ali ipak pristaje da bude druga... Mnoge ljubavnice lažu same sebe i govore da to što čine nije loše, bilo da suzbijaju svoja osećanja ili prihvataju laži ljubavnika da je u lošem braku. A ako ga u nekom trenutku upita „kuda ova veza vodi“, postaje „žena koja zvoca“, a to preljubnik već ima u kući.

Upozorenja se nižu: zaboravite na praznike i odmore, jer on je tada sa svojom „prvom“ ženom; pripremite se da slušate bajke da je sa njom samo zbog dece, ali da ne spavaju u istom krevetu; budite spremne na tajni život, jeftine motele i brze susrete u automobilu. Što odnos duže traje, opasnost po psihofizičko stanje je veća. Gubitak samopouzdanja, teskoba i strah da će ih partner zameniti atraktivnijim primerkom (jer od ljubavnice se očekuje da bude večno mlada i lepa), loši odnosi sa prijateljima i porodicom, samo su neke od mogućih posledica. Nisu isključeni ni slučajevi depresije.

 

Mada mnoge žene pravdaju svog oženjenog partnera komentarom „on je drugačiji“. Većina ovih priča zapravo je kliše koji se završava na isti način. Mali broj će doživeti sudbinu Kamile Parker Bouls koja se nakon višedecenijskog statusa ljubavnice udala za svog (pravog) princa. Statistika je surova – samo tri odsto muškaraca ostavlja suprugu zbog ljubavnice. U čekanju često prođu najbolje godine, pa tako žena propušta priliku da nađe drugog, slobodnog partnera. Neretko otkuca i biološki sat, pa „čekalice“ ostaju i bez potomstva. 

Ne nadaju se, ipak, sve ljubavnice da će zameniti zvaničnu ženu. Emancipacija je i ovde umešala prste, pa je sve više dama koje uzimaju šta hoće, kad hoće, bez griže savesti. Prema istraživanju magazina „Intimna medicina“, moderna ljubavnica ima 30-ak godina, živi u metropoli, obrazovana je, karijeristkinja, voli šoping i druženje sa prijateljicama. Ona ne želi pored sebe slobodnog muškarca jer je on suviše zahtevan, pa ulazi u vezu sa oženjenim. Prsten ne želi, a kad joj ljubavnik dosadi, menja ga drugim primerkom. Kao što kupuje cipele. U kom pravcu će se ova pojava razvijati, kako će izgledati ljubavnica za 50 godina, niko se ne usuđuje da prognozira. Jedno je, ipak, sigurno - dok god je nevernih muževa, biće i ljubavnica.

VEČNA TEMA UMETNOSTI

Ljubavnice su večna tema književnosti – od Džejn Ejr koja nije pristala da žrtvuje svoju čast zabranjenom vezom sa oženjenim gospodinom Ročesterom, do mlađane Lolite koja je ušla u vezu sa očuhom. Pratimo ih i na malom i velikom ekranu, bilo da plačemo zbog njih kao u drami „Matadorova ljubavnica“, gledamo ih ispod oka u „Klubu prvih žena“ ili saosećamo, kao sa junakinjama hit seriji „Ljubavnice“.

Scroll to top