BalkansPress

Dobro došli!

U kuršumlijskom selu Igrište, na 1.000 metara nadmorske visine, nalazi se spomenik Gvozdenom puku. Oivičen je platoom koji je popločan kamenim kockama, a kaldrma seže i duž staza do mesta predviđenog za odmor posetilaca. Tu su i slova vidljiva iz vazduha koja opominju čemu i kome je spomen park namenjen, a iza svega stoji jedna gospođa Nada.

Nada se prihvatila nimalo lakog posla, da složi granitne kocke pravilno u krug oko spomenika, za šta su trebali meseci posla, truda i rada.

„Ove kocke su donacija opštine Bojnik, koja je prepoznala ili se čudila što je to jedan zanat koji i žena može da radi. Deda mi je bio preduzimač i neke stvari sam videla od njega, a neke od supruga i oca. Kaldrmu nisam nigde videla, ali sam se poslužila internetom. Pogledala sam kako ljudi rade i rekla: „Pa, ja bih ovo mogla bolje od njih!“. Kad sam videla kako izgleda ona u Skadarliji, pa moja kaldrma je idealna“, ispričala je za Prvu Nada Jevremović.

PROČITAJTE: Nikada ne zaboravi ljude koji su ti pomogli, dok su drugi imali izgovore

 

Da bi zaista bila idealna, Nada mora da zna sve korake i kako da koristi sav alat koji ima na raspolaganju.

„Prvo postavljam prvu i zadnju, pa svaku kocku nakucam tako da približno priđe ivici. Gde ima više materijala, odvadim i ponovo nakucavam kocku. Posao koji ovde radim zahteva maksimalnu koncentraciju, jer kocke nisu sve iste“, dodaje.

споменик гвозденом пуку

*Nada Jevremović, spomenik Gvozdenom puku / Foto: Prva Youtube printscreen

PROČITAJTE: Moćna poruka svim roditeljima: "Volite svoju djecu i kad su kriva, jer će ih život kažnjavati i kad nisu..."

Tako je Nada slagala po ceo dan, a sve kocke je trebalo oprati i očistiti, pa ih kolicima doterati do površine koju radi. Ni sama ne zna koliko ih je postavila do sada.

„Da se izračunati, ali ne baš precizno, jer nisu sve kocke iste, samim tim ni u kvadrat ne ide isti broj kocki. Tako ja to čukam, ređam, gledam, proveravam, nivelišem“, nabraja.

Kada poređa kocke sledi popunjavanje peskom i cementom. Preciznost je i te kako bila potrebna, jer trebalo je od kocaka svetlije boje da se ispiše „Gvozdeni puk Igrište“ i godina kada je spomenik podignut. Kada se pogleda iz vazduha sve treba da izgleda kao da je rukom napisano.

 

„Pravljenje ovih slova je zahtevalo šablon, koji smo napravili tako da ne bude jedno manje, a jedno veće slovo. Ona neće nikada biti ista, zato što ni kocka ni kaldrma nisu iste i to je bilo teško uklopiti. Trudila sam se da što približnija budu slova u odnosu na borduru koja je urađena i borduru koja je iznad slova. Bordura iznad i ispod slova je od najtamnije kocke koju smo imali na lageru, a slova su od bele kocke“, objašnjava Nada.

Svog ovog posla, nimalo lakog, ova žena se prihvatila iz sentimentalnih razloga.

„Kada nekada ostanu samo tragovi, videće se da su tu postojala neka slova u kamenu. Možda će neko sklopiti neki novi mozaik, neku novu priču, a možda će ovo služiti nekim novim generacijama da kažu da je postojao neki narod koji je voleo svoje selo, svoje ratnike, koji ima svoju istoriju“, kaže Nada.

споменик гвозденом пуку

*Nada Jevremović, spomenik Gvozdenom puku / Foto: Prva Youtube printscreen

PROČITAJTE: NAŠ KALCIT BOLJI OD LITIJUMA: Na jugoistoku Srbije pronađena velika nalazišta plemenitog metala i minerala kalcijuma

Kocke je trebalo postaviti na oko 400 metara kvadratnih, Udruženje „Gvozdeni puk“ nije imalo sredstava pa se Nada volonterski latila posla za koji bi majstor uzeo ni manje ni više nego pola miliona.

Scroll to top