BalkansPress

Dobro došli!

Na ljude koji menjaju veru na ovim prostorima nikada nije gledano blagonaklono. Dok je, na primer, u SAD to normalna stvar, u regionu se tek veoma mali procenat ljudi odluči da potraži "novog Boga". Podsećamo na mladića Dušana Obrenovića koji se rodio pod imenom Sulejman Muratović, živi u Kosovskoj Mitrovici i potiče iz mešovitog braka, a u pravoslavlje je prešao 2016. godine.

 

"Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio", rekao je ranije Dušan. On je nedavno na svom Fejsbuku napisao da je ponosan što je Srbin. Naravno, ima i suprotinih primera, pravoslavaca koji su, kako kažu, odgovore našli u islamu, ili budizmu. O promeni vere danas razgovaramo sa profesorom dr Milanom Petričkovićem sa Fakulteta političkoh nauka i Mahmudom Bušatlijom, ekonomistom i konsultant za strana ulaganja.

Konsultant za strana ulaganja, vratio se pravoslavlju 500 godina pošto su se njegovi preci poturčili i tako postao Stanko Crnojević.

Mahmud Bušatlija

*Foto: Kurir TV

Mahmud Bušatlija pravoslavlju se vratio 2014. godina i kako je tada govorio nije prolazio ni kroz jedan ritual kojim se odriče islama, već se samo krstio.

Tom prilikom pormenio je i ime i to samo u crkvenim knjigama, dok je u dokumentima ostao Mahmud Bušatlija.

- Ja nisam ni bio musliman. Sticajem okolnosti se to desilo sa mojom porodicom na šta ja nisam mogao da utičem ni na koji način. Iz jedne porodice koja se pre 500 godina islamizirali, svih toh 500 godina mi smo se držali činjenice da je naše nacionalno biće srpsko. Rastao sam u tom jednom ambijentu. Rođen sam odmah posle Drugog svetskog rata, pa to sve nije ni bilo važno - počeo je sa pričom Mahmud Bušatlija, odnosno Stanko Crnojević.

 

U svojoj ispovesti Bušatlija je rekao da se uvek osećao kao Srbin, kao i čitava njegova porodica.

- Kad sam dovoljno sazreo, onda sam imao potrebu da se priključim nečemu što je naš koren. A to je pravoslavlje. Srbin sam otpičetka, i tako sam se uvek izjašnjavao. Kada sam imao 18 godina i kada sam mogao sam da se deklarišem, ja sam kao i čitava porodica, svi smo se deklarisali kao Srbi.

Podsetimo, Bušatlija potiče od osmanskog paše koji je veoma bio istaknut u Osmanskom carstvu i koji se veoma istakao u pohodu na Crnu Goru, ali i koji nikada nije krio da je potomak Stanka Crnojevića. Nakon pet vekova Mahmud je odlučio da se vrati veri svoje porodice, pravoslavlju.

Scroll to top