BalkansPress

Dobro došli!

Beogradske bake su posebna vrsta baka. Osim što su naše i što ih volimo više od svih ostalih baka, one su, po mišljenju mnogih, savršena kombinacija nežnosti, stila, manira, domaćice i dame. Zato smo rešili da ih potražimo i da ih zamolimo da nam pričaju o svojim verovanjima, iskustvima, ljubavima ili problemima... sve to kako bismo se ugledali na njih.

Bilo je lako uočiti je. Na vrelini beogradskog asfalta, pre nekoliko godina, jedna simpatična starija gospođa prišla je grupi stranih turista. Nije joj smetala ni previsoka temperatura, ni činjenica da se na tlu ispred ruševina Generalštaba sve topilo.

 

Dok je vodič pričao turistima o Srbiji i NATO bombardovanju, ova Beograđanka pomno je pratila svaku reč upućenu grupi starijih Evropljana. I kada je vodič zaustio prvu pogrešnu reč o bombardovanju koje je 78 dana ranjavalo našu zemlju, baka je hrabro podigla glas i preotela šou.

Nismo mi, znate, tražili da nas bombarduje NATO. Niti smo mi uradili bilo šta loše. Činjenica je da se Zapad nije slagao sa politikom koja je tada vođena i da smo zbog igre u stranim kuhinjama mi prilično stradali. Vi vidite osakaćene zgrade i pomalo vam je muka dok ih fotografišete da pokažete rođacima ali, za razliku od nas, vi niste gledali kako sa tih istih zgrada vise ljudi – progovorila je na savršenom engleskom.

Turisti su se uskomešali, okružili su stariju gospođu koja je mirno stajala naslonjena na kolica u kojima je unuče neometano gugutalo. Vodič je bledo gledao kako mu se grupa rasipa i kako mu baka preotima posao.

 

Sačekali smo da se razgovori sa gospođom završe i da grupa nastavi svoj obilazak grada, pa smo joj prišli i mi. Uz strpljiv osmeh gospođa Vida (78) objasnila nam je da je to što je uradila zapravo dužnost svakoga od nas. 

– Nisam ja, deco, neka džangrizava baba koja spopada ljude po ulici. Ali kad vidim grupu stranih turista uvek im priđem da čujem šta se priča. Naš narod je previše satanizovan i često se o nama i o našem gradu pričaju pogrešne priče – rekla nam je ova simpatična Beograđanka.

Gospođa Vida koja je po struci vaspitačica otkrila nam je i da ona pokušava da utiče na sve mlade u svojoj okolini, pa nas je zamolila i da prenesemo njenu poruku svim Beograđanima.

– To što živite u Beogradu nije samo privilegija, već i obaveza. Nebitno da li ste ovde rođeni ili ste se odnekud doselili, ali ovo je vaš grad. Prestonica vaše zemlje, glavni grad vašeg naroda. Dužni ste da o svojoj zemlji i o gradu u kom živite govorite dobro, ali pravično. Naročito ste u obavezi da strancima pričate sve kako jeste, a ne kako im se servira. Ako se sami ne štitimo od zlih jezika, neće nas nikad oprati ovi naši lepi Dunav i Sava – tvrdi gospođa Vida.

Scroll to top