BalkansPress

Dobro došli!

Oliv i Elzira su dobili pet identičnih devojčica davnog 28. februara 1934. godine. One su prerano došle na svet, pa su baš zbog toga svi sumnjali da će preživeti. O njihovim tragičnim sudbinama se priča i dan-danas.

 

One su uskoro postale poznate u svetu kao „čudo od beba“, ali i simbol nade i radosti tokom Velike ekonomske krize. Ivon, Anet, Sesil, Amili i Mari su prve petorke koje su preživele i koje su zabeležene u istoriji. Porodica Dion je bila francuskog porekla, a živela je na farmi u Kanadi.

PROČITAJTE: 

U to vreme, čak su i blizanci bili nesvakidašnja pojava, a tek za rođenje petorki je postojalo mišljenje da nije uopšte moguće. Vlada je uzela ove devojčice pod svoje i bukvalno ih postavila kao izložbu u muzeju pod nazivom „Kvintlend“ (Zemlja petorki).

*Foto: Wikimedia / Public domain

Zvaničnici su koristili izgovor da ovi roditelji već imaju petoro dece i da nemaju uslova da se brinu o njima. Sestre su postale turistička atrakcija, a njihovim roditeljima je bilo zabranjeno da ih posećuju.

 

Kanadska vlada je na njima profitirala tako što je zaradila milione dolara tokom Velike ekonomske krize. Tokom njihovog detinjstva, oko 3 miliona turista je došlo da ih vidi.

One su zaista bile izložene u muzeju kao eksponati, a rezultat ove surove eksploatacije je bio taj što su sve imale probleme, među kojima su bili alkoholizam, bipolarni poremećaj, razvodi.

*Foto: Wikimedia / Public domain

*Foto: Wikimedia / Public domain

Tri sestre koje su preživele tužile su vladu Kanade za loš uticaj koji je imala na njihove živote, a posle toga su dobile milione. Poslednji podaci o ovim sestrama jesu da su Anet i Sesil živele do decembra 2014. godine.

POGLEDAJTE: 

*Foto: Wikimedia / Public domain

Ove žene su imale tragične živote i neke od njih se nikad nisu oporavile od psihičkih trauma koje su stekle dok su živele iza staklenog zida pred milionima.

POGLEDAJTE VIDEO:

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top