BalkansPress

Dobro došli!

Pedesetih godina prošlog veka širom Jugoslavije, u jednoj od najvećih državnih akcija u zdravstvu na našim prostorima, rendgenskim zračenjem lečeno je od mikoze glave oko sto hiljada dece. Više od pola veka kasnije, tim lekara istraživača u Srbiji, pokušao je, na osnovu iskustva kolega iz Izraela, da pronađe u Srbiji ljude koji su kao deca prošli kroz težak period lečenja.

Na oglas u dnevnoj štampi dat pre desetak godina, doktoru Goranu Ševu i njegovoj koleginici javilo se oko pet stotina ljudi, pomalo iznenađenih da ih se posle toliko godina neko setio. Oni su u vreme masovnog lečenja zračenjem imali između četiri i petnaest godina.

– To sećanje nije izgubljeno ali je u okviru zdravstvene struke u značajnoj meri potisnuto na margine do te mere da je nama bilo potrebno mnogo vremena da uđemo u trag celoj toj misteriji – kaže dr Goran Ševo, Zavod za gerontologiju Beograd, a prenosi Rts.

 

Stanko Đokić, kome je 72. godina bio je prvi razred kada su ga sa još petoro dece iz seoske škole u Vučju, uz protivljenje roditelja, lekari odveli u Niš. 

Stanko Đokić iz Vučja navodi da su dvadesetak dana, dva puta dnevno, išli na zračenje. 

– Posle toga nam je sva kosa otpala, a onu koja je ostala ili novu koja je rasla medicinske sestre su nam čupale, svaku vlas – seća se.

Posle Drugog svetskog rata došlo je do epidemije gljivične zaraze, odnosno mikoze kosmatog dela glave. Obolela deca podvrgavana su rendgenskom zračenju, a moguće je da je zračenje često bilo veće od dozvoljenog.

Ono se primenjivalo da bi izazvalo opadanje kose, da bi se očistila koža za lokalnu primenu lekova, a terapija je podrazumevala nošenje Lajmove kape, očvrsnutog koloidnog rastvora koji podseća na gips.

 

Prema rečima dr Ševa, deca su se vraćala bez kose sa gipsanom belom kapicom na glavi koju su nosili 21 dan, nakon čega je sprovođena druga terapija, a zbog čega su ih drugovi u školi  zadirkivali.

Iako je posle proglašenja epidemije samo u Srbiji od 1950. do 1959. godine bilo pet  bolnica - u Beogradu, Nišu, Peći, Pazaru i Šapcu - podataka o malim pacijentima gotovo i nema.

– Nisam bio ni svestan zašto me zrače... Mi smo, jednostvano, bili kao otpisani – priča Đokić.

U svetu je pedesetih godina od zarazne kosopasice zračeno oko 200.000 dece, ali čak polovina su deca iz Jugoslavije, uglavnom dečaci školskog uzrasta.

– Ova akcija radikacije mikoze u Jugoslaviji verovatno je bila najveća akcija te vrste u svetu – smatra dr Goran Ševo.

Da li je bilo posledica zračenja i kakvih kod ljudi koji su u detinjstvu lečeni od mikoze glave nije potvrđeno, ali se zna da je Izrael još pre 11 godina obeštetio preživele.

 

Scroll to top