BalkansPress

Dobro došli!

Nesreća koja pre 34 godine, tačnije 6. januara 1985. godine, zadesila srednjoškolke iz Bogodola podigla je celu bivšu Jugoslaviju na noge.

Te kobne zime 1985. godine sestre Šima i Draženka Čuljak pošle su peške iz Bogodola, gde su živele sa bratom i ocem koji je bio teško bolestan, u posetu majci Radici koja je radila u Mostaru. 

Bura i visoki snežni nanosi nisu im dali da idu preko Goranaca, pa su odlučile da pešače prema Širokom Brijegu. Hodajući po mećavi i boreći se sa snegom upale su u provaliju u koju se ni po najlepšem vremenu čovek ne može spustiti bez planinarske opreme.

 

Neuspešno su pokušavale da izađu grebući noktima po ledu. Priljubljene jedna uz drugu pokušavale su da se ugreju. Nosile su samo pantalone i teksas jakne, a temperatura je bila -27. Pokušale su da se pokriju listovima knjiga, ali groznica im je tresla telo. Jedinu utehu nalazile su u molitvi. Iscrpljene su beuzuspešno zvale su pomoć sedam dana.

*Foto: Jabuka.tv 

Njihove bolne povike čule su čobanice, ali kako je tada bilo aktuelno "ukazanje u Međugorju", čobanice su sa strahom zadržale za sebe ta neobična dozivanja. Sedmog dana lovci Drago, Krešo i Rade Ćavar začuli su povike u pomoć. Vrteli su se u krug, ali nisu ništa videli.

Mrak se spuštao i lovci su krenuli do prvih kuća. Kada su ispričali šta im se dogodilo i kad su to potvrdile i čobanice, vratili su se na mesto gde su čuli zapomaganje. Spustili su konopce u provaliju i izvukli dva promrzla, crna ženska tela.

 

Nisu davale znakove života i hitno su prevezene u KB Mostar, a potom na VMA u Beograd. Posle operacije, Draženki i Šimi amputirane su obe noge. Kako u svakom nesreći ima i sreće, ona je bila naklonjena i Draženki i Šimi. Tokom lečenja u Beogradu upoznale su najveće ljubavi svog života.

Šima je upoznala Milu koji dolazio majci u posetu i dogodila se ljubav na prvi pogled, a Draženka je upoznala Gojka koji je imao tešku nesreću nakon koje su i njemu amputirane obe noge.

Šima se 1990. godine preselila u Kanadu, a 3 godine kasnije i Draženka. Danas su uspešne poslovne žene. Šima radi kao računovođa i profesionalni je ronilac, a Draženka je završila fakultet informatike i radi u vrlo uglednoj firmi, a predaje i u školi.

Iako je nesreća uzela svoje, sestre su razvile novo poštovanje života.

U sledećem videu možete videti kako se ove sestre uprkos nesreći i velikom hendikepu bez problema snalaze u mnogim životnim situacijama. Vole da plešu i da rone, a mnogi ni ne znaju da nose proteze. Za njih nema granica.

"Imamo drugu šansu. Želimo da doživimo više, vidimo više, radimo više...nego što smo ikada mislile da možemo. Život je kratak, nemamo dovoljno vremena za sve što bismo htele", rekle su svojevremeno u jednom intervjuu.

Scroll to top