BalkansPress

Dobro došli!

Zagreb – „Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti“. To je krajem prošlog veka govorio Franjo Tuđman, nekadašnji predsednik Hrvatske, piše zagrebački nedeljnik „Globus“.

Odluka hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da se iz predsedničkih dvora na Pantovčaku ukloni bista Josipa Broza Tita izazvala je veliku pažnju medija i šire javnosti.

U autorskom tekstu za „Globus“ pod naslovom „Da nije bilo Tita, nebi bilo Hrvatske“ Velimir Visković, književni kritičar i urednik Enciklopedije Krležijane prvi put je izneo sećanja na razgovore sa Franjom Tuđmanom osamdesetih godina.

 

 

Evo kako Visković opisuje šta mu je Tuđman rekao o Titu:

„Nemojte podcenjivati Tita, on je stari Kominternin učenik, a Kominterna nikad nije prihvaćala versajsku, unitarnu Jugoslaviju. Osim toga, on je uvek bio brana prema velikosrpskim uticajima. Nije nikad dopustio da te silnice u socijalističkoj Jugoslaviji prevladaju. On je zaustavljao i tendencije minimaliziranja hrvatskog doprinosa NOB-u, što je bio jasan velikosrpski koncept kako bi se Hrvate optužilo za greh ustaštva. Bio je i protiv napuhivanja brojki o jasenovačkim žrtvama, jer je to bio način kako da se Hrvate prisili na priznanje krivice i ispaštanje u zajedničkoj državi. Da, nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbeglička vlada oni bili prihvaćeni kao deo savezničke koalicije, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti! Osim toga, Tito je pripojio Rijeku i Istru Hrvatskoj! Oduprevši se Staljinu, Tito je izrastao u državnika koga je prihvatio celi svet, čije se mišljenje svuda uvažavalo. Uza sve, mislim da Tito, iako je bio na čelu Jugoslavije, nikad nije zaboravio da je Hrvat poreklom.“

Tekst u „Globusu“ ilustrovan je i intervjuom za HTV 1999. godine u kome je hrvatski predsednik, između ostalog, rekao:

„Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, koji je poznat i cenjen u nesvrstanom svetu, ne bismo imali Hrvatske.“

(Izvor: Globus.hr)

Scroll to top