BalkansPress

Dobro došli!

Nikola Tesla je jedan od najblistavnijih umova čovečanstva. Poznat po svojim otkrićima, zaslužan je za osmišljavanje električnog voda naizmenične struje, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, transformator struje visoke frekvencije, radio i telekomandu radio talasima. Pored toga, njegovo ime je na oko 300 patenata najraznovrsnijih izuma.

PROČITAJTE: KUPIO JE ZIDNI SAT NA BUVLJAKU: Kad je došao kući, otkrio je da se nešto krije unutra!

Tokom života, Tesla je konstantno radio na projektima i često ih realizovao do kraja. Imao je i čudne navike poput spavanja od samo dva sata.

Ipak, ono što je ostvario ne bi bilo moguće bez striktnog seta pravila za povećanje produktivnosti, odnosno programiranje mozga.

 

1. Dobro razmislite pre nego što nešto napravite

Nikola Tesla je često govorio kako može zamisliti strojeve i retko je pravio nacrte pre početka rada na njihovoj izgradnji. Ovaj proces vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, ali je osnovna ideja da se jednostavno treba koncentrisati na konačni proizvod. Za kreativno razmišljanje često je neophodno da se opustitte i poradite na problemu u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Tesla je ovako opisao proces:

– Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam strojem u svojoj glavi. Potpuno je nebitno za mene testiram li turbinu u glavi ili u radionici. Primetim čak i ako ne radim dobro. Razlike nema, a rezultat je isti – zapisao je Tesla.

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je radio određene vežbe kao dete kako bi unapredio rad mozga.

PROČITAJTE: PREMINULA "LOLITA"! Sa 14 godina je stala pred kamere i ZALUDELA ceo svet! (VIDEO)

 

2. Idite u šetnju

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju kreativnost. I Tesla je izgleda bio ovakvog mišljenja, a iako su njegove šetnje postale deo opsesivno kompulzivnog ponašanja, on je nekoliko "eureka" trenutaka imao upravo tokom njih. Jedna od njih donela mu je ideju o naizmeničnoj struji:

Godine 1881. Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od nervnog sloma, a dok je s prijateljem šetao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite na problemima sami

Poput mnogih inovatora i kreativnih likova i Tesla je zastupao tezu da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedan od njegovih čuvenih citata:

- Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodan bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz samoće oslobođene uticaja koji nam oštete kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju - govorio je Tesla.

(BalkansPress / Izvor: Stil.kurir.rs)

 

Scroll to top