BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, ali i Crna Gora, našli su se u centru pažnje nakon je on potpisao Zakon o slobodi veroispovesti, čime je isti zvanično usvojen.

Nakon toga je reagovao mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je istakao da je u pitanju "bezumlje kojim se planira otimanje pravoslavnih hramova".

Apsurd je u tome što je na videlo ispilivalo to da je deda Mila Đukanovića, brigadni general Blažo Đukanović, četnički komadant i predsedni Nacionalističkog centralnog komiteta poginuo braneći Manastir Ostrog od komunističke bande.

Podsetimo, Amfilohije je nakon potpisivanja Zakona istakao da to nije viđeno ni u jednoj zemlji u Evropi.

- Neće to moći zbog otpora naroda i Crkve. Traže od nas da se registrujemo. Na tu temu sam rekao premijeru Dušku Markoviću: "Ja treba vas da registrujem, a ne vi mene". Ova Mitropolija je stvorila Crnu Goru davši joj i ime. Traže da granice Crkve budu u skladu sa granicama sadašnje Crne Gore, a ja ih pitam onda što ćemo sa Svetim Vasilijem Ostroškim zahumsko-hercegovačkim iz Stare Hercegovine. Ja se iskreno nadam da će ova nesreća da se završi, ali bez sumnje treba reći da glavnu ulogu u svemu ima gospodin Đukanović - kazao je Amfilohije u grbaljskom manastiru Podlastva na tribini "Ustanak u Boki Kotorskoj 1869. godine".

 

Mitropolit crnogorsko-primorski je istakao da je više puta od 2008. godine pričao da je "najveći izdajnik Crne Gore Milo Đukanović", te je dodao da je i donošenje Zakona o slobodi veroispovesti takođe velika izdaja Crne Gore.

Na pitanje prisutnih u grbaljskom manastiru: "Možemo li da opravdamo ime bokeljskih ustanika, da nastavimo njihovim putem i da krenemo na ulice", kazao je da za tim nema potrebe i da treba ratovati duhovno, moćnijim, Božjim putem i da je dosta bilo krvi.

- U Skupštini Crne Gore umrla je pravda i pravo - kazao je Amfilohije.

U svim hramovima do Božića zvone mrtvačka zvona svaka dva sata i održava se moleban i molitva Presvetoj Bogorodici za spas i napredak. Jedan od prisutnih konstatovao je da je opšta i politička situacija ozbiljna, navodeći šta se sve desilo ovih dana i pitao je za dobijanje blagoslova da se organizuju sami da se bore ili da se predaju, jer trećeg puta nemaju. Na to je mitropolit odgovorio da Crkva blagosilja samo duhovnu i moralnu borbu.

Amfilohije je govorio o pozitivnim primerima ophođenja policajaca u dešavanjima, koji su mu prilikom zaustavljanja na putu od Cetinja do Podgorice kazali "Vladiko, blagoslovite, imate punu našu podršku".

Podsetio je i na poslanike muslimanske veroispovesti koji su "stali u odbranu pravoslavnih svetinja", kao i na primer Isa Mahmutovića, koji svojevremeno nije želeo da ruši lovćensku kapelu, zbog čega je dobio otkaz.

Scroll to top