BalkansPress

Dobro došli!

Gorana Žugića pogodilo je šest metaka ispaljenih iz "škorpiona" kalibra 7,65 sa prigušivačem, od kojih je sa tri overen u glavu.

Bio je visoki policijski funkcioner i savetnik za bezbednost tadašnjeg, a i sadašnjeg, crnogorskog predsednika Mila Đukanovića. I bili su kumovi.
Sutra će se navršiti 21 godina od ubistva Gorana Žugića. Sve što je poznato jeste činjenica da je ubijen, i ništa više od toga. Sve što su crnogorski nadležni organi saopštili jeste da je u ovom slučaju formiran dosije, o NN izvršiocima i NN nalogodavcima.

 

Goran Žugić je ubijen je u klasičnoj sačekuši 31. maja 2000. godine oko 23 sata, ispred dvorišnog ulaza zgrade u kojoj je stanovao, u Bulevaru Save Kovačevića broj 9 u Podgorici.

*Goran Žugić, ubistvo

Ubica, ili ubice, krenuo je u akciju u trenutku kada je Žugić izašao iz službenog audija i pošao prema zaključanim ulaznim vratima udaljenim oko pet metara. Pokošen mecima pao je na trotoar.

Pogodilo ga je šest metaka ispaljenih iz “škorpiona” kalibra 7,65 sa prigušivačem. Tri su pogodila glavu, jedan vrat, a dva u telo. Budući da su hici u glavu i vrat ispaljeni iz neposredne blizine, pretpostavlja se da je sa hicima ispaljenim sa daljine od desetak metara Žugić oboren, a da je nakon toga usledila “overa”.

*Profimedia

Mračno dvorište, okolne zgrade sa stovarištima i uzanim prolazima omogućili su brzo izvlačenje izvršioca ali, neki svedoci su dali izjave, pa čak i opis bar jednog člana egzekutorskog tima.

Dve godine nakon Žugićeve likvidacije, koja je za mnoge bila potpuna misterija, u javnosti se o smrti Milovog savetnika za bezbednost oglasio Goran Stanjević, predstavnik crnogorske Vlade u Švajcarskoj za strane investicije, od 1995. do 1998. godine.

 

Stanjević je izjavio da je Žugić ubijen nakon što mu je on iz Švajcarske dostavio dokumentaciju vezanu za istragu tužilaštva u Bariju o švercu cigareta između Crne Gore i Italije.

Stanjević je italijanskim istražiteljima 2002. godine rekao da se ta dokumentacija o krijumčarenju odnosila na ulogu tadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Papire je u Crnu Goru, prema sopstvenom svedočenju, doneo nakon što ga je kontaktirala supruga takozvanog kralja šverca Ćira Macarele.

*Tanjug/AP/Risto Bozovic

Pred tužiocem Đuzepeom Šelzijem u Bariju, gde je vođena istraga međunarodnog šverca cigareta, Stanjević je izjavio kako ga je dve ili tri godine pre saslušanja kontaktirala supruga Ćira Macarele, koja živi u Luganu i dostavila mu dokumentaciju vezanu za istragu tužilaštva u Bariju.

Od njega je traženo da dobijenu dokumentaciju odnese u Crnu Goru lično, što je, kako tvrdi, učinio – sutradan je u Podgoricu odneo dvadesetak knjiga formata A4.

Stanjević je italijasnkom tužiocu rekao da je dobijena dokumenta predao Žugiću jer nije mogao doći do Mila Đukanovića.
U Italiji je vođen dugogodišnji sudski postupak za međunarodni šverc cigareta.

Optuženi u procesu su bili Branislav Mićunović, Dušanka Pešić-Jeknić, Veselin Barović, Branko Vujošević i Andrija Drašković, a Milo Đukanović, protiv koga je takođe vođena istraga pozvao se na politiki imunitet.

Pre nekoliko godina svi su oslobođeni optužbi da su bili deo duvanske mafije.

Scroll to top