BalkansPress

Dobro došli!

Ajzak, Aleks i Ramiro su prosečni Amerikanci, u svakom smislu te reči. Njihovo poreklo je različito, kao što to obično biva u ovoj zemlji. Jedan je Meksikanac, drugi Japanac, treći Afroamerikanac. Ali ipak imaju nešto zajedničko – ljubav prema pravoslavlju.

Zvuči kao vic, ali nije! Sve se desilo u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Save u Feniksu u Arizoni, kada su tri momka različitih vera i čak različite rase našli svoj duševni mir u pravoslavlju.

U ovoj pravoslavnoj svetinji na tlu Amerike koju vodi sveštenik Dragomir Tuba, svoje duhovno utočište pronašli su Afroamerikanac Ajzak, Japanac Aleks Ajakava i Meksikanac Ramiro Rumen. Njih trojica nisu imali nikakvih dodirnih tačaka sa Srbijom niti sa pravoslavljem kada su rešili da uzmu ovu veru i krste se prema svim crkvenim običajima.

 

Još iz Biblije znamo da se u pustinjama dešavaju razna čuda. Jedno takvo, malo čudo, desilo se i u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Save u Finiksu, najvećem gradu američke države Arizone, koji se nalazi u pravoj pravcatoj pustinji, među stenama i kaktusima…

U ovoj svetinji, koju vodi sveštenik Dragomir, svoje duhovno utočište našla su tri momka, tri mladića koji se ne zovu srpskim imenima, koji čak nisu ni iste rase, ali ih je sudbina dovela tu, gde su imali svoje prvo iskustvo sa pravoslavljem i odlučili da promene veru i krste se u srpskoj crkvi.

крштење

*Afroamerikanac Ajzak / Foto: Serbian Times Youtube printscreen

Privukla ga ljubaznost parohijana

Ajzak kaže da se u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Americi osetio ugodno i dobrodošlo. U nekim drugim parohijama čiji je član bio osećao se kako kaže, kao autsajder, kao da nije dobrodošao, međutim u ovoj crkvi, među Srbima, oseća se prijatno.

 

– Ja sam Ajzak i ja sam parohijan Srpske pravoslavne crkve – kaže ovaj momak koji je prvi put u crkvu ušao pre osam meseci, a posle vaskršnjeg posta planira i da se krsti.

– U ovom gradu ranije bio sam pentakostalac. Počeo sam da se interesujem za pravoslavlje pre izvesnog vremena. Došao sam ovde i upoznao nekoliko parohijana i oca Dragomira, koji je ujedno i moj duhovni otac. Video sam da otac brine i da mu je stalo do svojih vernika. Srbi su veoma ljubazni, mene su od početka lepo prihvatili ovde pa pretpostavljam da je to ono što me je privuklo ali i zadržalo.

крштење

*Japanac Aleks Ajakava / Foto: Serbian Times Youtube printscreen

Japanac zavoleo liturgiju

Drugi mladić, pod imenom Aleks Ajakava iz Japana takođe je odlučio da se priključi Pravoslavnoj crkvi. Njegovi razlozi su bili malo kompleksnije prirode.

– Trenutno učim pravoslavlje u Crkvi Sveti Sava. Prvo sam na internetu našao ovu crkvu, a onda sam i došao ovde, video sam ikone i službu, bilo je divno, oduševilo me istog trenutka – rekao je Aleks.

Kako je rekao, ono što je našao u pravoslavlju, za razliku od drugih vera, jeste liturgija, bogosluženje koja je potpuno u svakom svom detalju savršena. Dodaje da je srpski narod veoma prijateljski nastrojen, da se ponašaju kao jedna velika porodica i da se baš zbog toga zato tu oseća prijatno.

крштење

*Meksikanac Ramiro Rumen / Foto: Youtube printscreen

Pravoslavac za šest nedelja

Treći „novopečeni“ pravoslavac Ramiro je iz Meksika. On je, čini se, odluku da pređe u pravoslavlje, doneo najbrže od svih. Kako je rekao, jedva čeka da pristupi svetom činu krštenja.

– Moje ime je Ramiro Rumen i u crkvu već 6 nedelja dolazim stalno. Pre dve godine počeo sam da tragam za istinom. Ja sam Meksikanac, mnogo Meksikanaca odlazi na inicijaciju u crkvu. Išao sam i ja, tragao za korenima i onda sam otkrio pravoslavlje. Prvi video koji sam otkrio bio je od oca Spiridona. Posle toga nastavio sam dalje da učim i sada sam tu, a uskoro ću se i krstiti – rekao je Meksikanac Ramiro za Jutjub kanal Serbian News USA.

 

Ramiro ističe da je sebe pronašao u pravoslavlju, iako nije Srbin.

– Iako nisam Srbin ja se osećam dobrodošlo ovde. Pravoslavna crkva je jedina prava originalna crkva i to je razlog zašto sam došao i ostao ovde – rekao je on.

Dugogodišnji sveštenik hrama, otac Dragomir, nije krio zadovoljstvo odlukama stranaca da pređu u pravoslavlje. Kako je istakao, svako ko ima dodira sa srpskom zajednicom, vrlo brzo zavoli naš folklor i duhovnu kulturu.

– U poslednjih nekoliko godina veliki broj mladih ljudi naročito muškaraca, pronalaze put do pravoslavlja i postaju pravoslavci. Svi zavole našu zajednicu, koja je spremna da prima ljude sa strana. Čini mi se kao da mnogi Srbi ne znaju da cene sve to što imamo… zamislite, neko dođe sa strane u želji da primi pravoslavnu veru i screm trepti dok se to ne desi. Za mene kao sveštenika je to jedno divno osećanje – rekao je Otac Dragomir Tuba, koji je od 1987. godine u Americi, a u crkvi Svetog Save punih 10 godina.

Scroll to top