BalkansPress

Dobro došli!

Miroljub Mosurović, kojeg su gotovo svi poznanici zvali Ljuba, bio je na čelu najstarije zemunske škole duže od deset godina. Ljuba je juče preminuo, a vest je podelila Fejsbuk stranica "Ne damo Ljubu", koja je nastala kao znak revolta i podrške tada smenjenom direktoru.

Oni koji su upućeni u njegov rad, kažu da je od "nekada rupe, napravio školu" i doveo do toga da ona u eksternoj evaluaciji bude ocenjena najvišom ocenom.

 

Zašto su svi toliko voleli Ljubu: "Pre podne direktor, posle podne izbacuje šut"

Na vest o njegovoj smrti, ljudi su se u komentarima na društvenim mrežama prisećali svog omiljenog direktora.

"Redak je danas primer čestitosti, srdačnosti, empatije, kojima je Ljuba svedočio, što kao profesor fizičke kulture, što kao direktor škole na svoj, unikatan način. Prvo čega se latio kao direktor škole, bilo je da lično odlazi u kuće budućih prvaka, deleći flajer škole... U obnovi zdanja škole obratio se bivšim učenicima, rasejanim po belom svetu, prikupio sredstva i zasukao rukave - pre podne je bio direktor, a posle podne oblačio radničko odelo i iznosio šut, kako bi uštedeo novac za što više radova...", piše između ostalog u jednom od komentara.

Pre podne direktor škole, popodne izbacuje šut da bi uštedeo školski novac":  Ko je bio Ljuba za kojim plaču Zemunci

Jedan korisnik se prisetio situacije kada je Ljuba sa domarom čistio sneg ispred škole: "Kad vidiš da direktor pomaže domaru da očisti sneg ispred škole, ne možeš da prođeš. Lepo uzmeš lopatu i pridružiš im se. Ljuba veličina!"

"Čovek pa direktor. Voleo je decu i trudio se da im omogući što bolje školske uslove. Znao je biti deci i autoritet i drug. Dobrota je isijavala iz njega", jedan je od komentara.

"Naš razredni Ljuba koji nas je od 10. godine čuvao, pazio, brinuo, učio, grdio, vaspitavao…kao roditelj", napisala je jedna korisnica Fejsbuka.

 

Ljubina vizija bajke za decu

Dok je bio direktor, roditeljima se posebno dopala ideja koju je Mosurović izneo. Naime, on je želeo da njegovi đaci što više vremena provode u prirodi i na selu, pa je tako želeo da napravi, uz rukovodstvo i roditelje, "školsko" etno-selo. Osnovci bi tako ovde sadili voće i povrće, a kasnije i uživali u njima i pravili zimnicu sa roditeljima, umesto da se "gađaju jastucima na ekskurzijama", kako bi on rekao.

Opština Gornji Milanovac je čak prihvatila ovu ideju, a škola na poklon dobila dve zgrade osnovne škole u Šilopaju, kao i hektar zemlje Eparhije žičke.

 

Zašto je došlo do smene

Mosurovića su, zajedno sa celim školskim odborom, iz Ministarstva prosvete pokušali prvo da smene sa čela škole još u martu 2017. godine. Ministarstvo ga je smenilo jer je navodno kršio zakon.

Tada je osnovana Fejsbuk grupa "Ne damo Ljubu" u kojoj su osvanule poruke podrške sa svih strana. Tada je, akcijom učenika, nastavnika i roditelja, prikupljeno više od 1.500 potpisa i smena je sprečena.

Neposredno pre početka nove školske godine, 31. avgusta, Ministarstvo je ponovo poslalo dopis kojim Mosurovića razrešava funkcije. U znak protesta, većina roditelja odbijala je od prvog dana nove školske godine da šalje decu u školu, a takav zahtev podržali su i Savet roditelja i brojne Mosurovićeve kolege.

 

Usledili protesti podrške

Nakon što je inicijativa roditelja đaka OŠ "Svetozar Miletić" da se poništi odluka kojom se direktor Miroljub Mosurović razrešava te funkcije odbijena u Ministarstvu prosvete usledio je novi protest u dvorištu škole.

Narednih 27 dana organizovani su protestni skupovi u školskom dvorištu, gde su dolazili i roditelji, i sadašnji i bivši učenici, i nastavnici i drugi zaposleni u školi, i javne ličnosti…

Protest "Ne damo Ljubu", ipak, završen je Mosurovićem ostavkom, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda.

Ljuba Mosurović je nakon odlaska sa mesta direktora, iako su se pojavile spekulacije da će se ponovo kandidovati za tu funkciju, rekao da to ipak neće uraditi, a nakon 11 godina na čelu škole bio je na spisku tehnoloških viškova, gde je čekao da se u nekoj školi ukaže potreba za nastavnikom fizičkog.

Scroll to top