BalkansPress

Dobro došli!

Učenik šestog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Sremčici, Andrej Živanović, pobedio je na ovogodišnjem Svetskom juniorskom šampionatu mentalne aritmetike.

Ovaj talentovani dečak za samo nekoliko sekundi, bez digitrona, izračunava kubni koren iz bilo kog dvanaestocifrenog broja. Andrej je prilikom gostovanja na RTS-u, u emisiji „Beogradska hronika“, rekao da je na pomenutom takmičenju učestovalo 80 učenika iz 15 zemalja sveta.

Sve je trajalo dva sata i za to vreme je trebalo da uradi nekih 600 do 700 zadataka. On je uspeo da sve završi nešto pre pomenutog roka.

„Za prve 23 strane sam otprilike znao šta će biti, koje će vrednosti biti, a ostalih šest su bile potpuno iznenađenje i to prijatno iznenađenje“, priseća se Andrej.

 

Njegov profesor Žarko Boguljić, koji vodi školu mentalne aritmetike i radi u Andrejevoj školi, kaže da je on najpre vredan učenik.

„To je prva stvar koju ću istaći kod njega jer zaista retko se sreće tolika motivacija i tolika volja za napretkom kao što smo primetili kod njega.

Definitivno je da tu talenat ima veliku ulogu. Međutim, tačno je usvojio sav program koji mi kao škola imamo, tako da sam oduševljen ovim njegovim uspehom na takmičenju. Prošle godine je osvojio drugo mesto, a ove godine se vratio po prvo i zasluženo ga osvojio“, istakao je Boguljić.

Fantastični Andrej kaže da pred samo takmičenje vežba kako bi ostao u formi, a uoči samog takmičenja, oko sat vremena svakoga dana. Samu matematiku mnogo voli i jako mu je zabavno da se igra brojevima.

 

Profesor Boguljić ističe da su kod Andreja talenat i dobra vizuelizacija primećeni odmah nakon što je krenuo na program mentalne aritmetike.

„Pošto mi radimo na abakusu, koji je idealna sprava za vežbanje vizuelizacije. Negde u samom početku, nakon možda par meseci, možete oceniti sa kakvim tipom deteta imate posla. Kod njega je prepoznata vizuelizacija, tako da je sve ostalo samo bilo implementirati program na pravi način.

Imali smo odličnu saradnju s njim, i što je takođe bilo bitno, saradnju sa njegovim roditeljima, gde je nastavnik tačno mogao da kaže šta je plan, šta treba raditi, kako što bolje pojačati sve sposobnosti, tako da definitivno je bilo zadovoljstvo prolaziti taj put s njim“, ispričao je nastavnik.

Imali smo odličnu saradnju s njim, i što je takođe bilo bitno, saradnju sa njegovim roditeljima, gde je nastavnik tačno mogao da kaže šta je plan, šta treba raditi, kako što bolje pojačati sve sposobnosti, tako da definitivno je bilo zadovoljstvo prolaziti taj put s njim“, ispričao je nastavnik.

Osim na takmičenja iz matematike, Andrej učestvuje i na takmičenjima iz istorije i srpskog jezika. Kaže da mu je istorija omiljeni predmet jer pamti datume bez problema.

 

Kad za to dođe vreme, želeo bi da postane arhitekta, jer već sada ima u glavi kako bi projektovao kuće i zgrade. Na kraju gostovanja u pomenutoj emisiji, mladi Andrej Živanović je pozdravio svoju učiteljicu Jelenu Ignjatović, kao i svoje drugare iz škole.

POGLEDAJTE VIDEO:

Scroll to top