BalkansPress

Dobro došli!

Prihvaćen od strane Nacistička stranka u Nemačkoj tokom 1930-ih godina, Hitlerov pozdrav "Sieg heil" ("Živela pobeda") je bio obavezan za sve nemačke građane kako bi demonstrirali vernost prema Fireru, njegovoj partiju i naciji.

August Landmeser, usamljeni Nemac koji je odbio da digne ruku u vazduh ispred Hitlera na skupu 1936. godine, inače je bio lojalni nacista.

Landmeser se pridružio nacističkoj partiji 1931. godine i počeo da se polako uspinje u hijerarhiji onoga što će vremenom postati jedina legalna politička sila u zemlji, piše Biznis insajder.

Dve godine kasnije se ludo zaljubio u Irmu Ekler koju je zaprosio ubrzo nakon toga, 1935. godine. Jedini problem je bio taj što je Irma bila Jevrejka.

 

 

Kada je otkriveno sa kim se August verio, izbačen je iz Nacističke stranke. On i Irma su bez obrzira na sve planirali venčanje i podneli su zahtev u Hamburgu. Novi Nirnberški zakoni koji su Jevrejima ograničili veliki broj prava, bili su izgovor da ih u opštini odbiju.

Par je svejedno nastavio da živi zajedno i dočekali su rođenje prve ćerke, Ingrid, u oktobru 1935. godine. 

A onda se 13. juna 1936. godine dogodio skup na kome je Hitler porinuo novi brod ratne mornarice, a  August Landmeser to propratio prekrštenih ruku. Njegov akt pobune obišao je svet nakon što je fotografija razvijena.

Godinu dana kasnije, 1937. Augustu je bilo dosta i Hitlera i nacista i sa porodicom je pokušao da prebegne u Dansku. Zadržan je na granici i optužen da je "obečastio naciju", tj. da je "osramtio rasu" prema Nirnberškim zakonima.

Godinu dana posle, Landmeser je oslobođen zbog nedostatka dokaza, ali mu je savetovano da prekine vezu s Irmom. 

Kako nije želeo da ostavi majku svog deteta, Landmeset je ignorisao želje nacista i ponovo je uhapšen 1938. kada je osuđen na tri godine zatvorske kazne koju je služio u  koncentracionom logoru.

Nikad više nije vidio ženu koju voli ni svoju ćerku.

Tajna policija je uhapsila i Ekler koja je u to vreme bila trudna sanjihovim drugim detetom. Devojčicu Irenu je rodila u zatvoru, nakon čega je poslata u ženski koncentracioni logor.

Veruje se da je iz njega Irma Ekler poslata u nacistički eutanazijski centar 1942. godine, u kojem je pogubljena sa još 14.000 ljudi.

Deca, Ingrid i Irena, bila su razdvojena. Ingrid je dozvoljeno da živi sa svojom bakom, a Irena je prvo otišla u sirotište, a zatim kod staratelja. August Landmeser je pušten iz zatvora 19. januara 1941. U februaru 1944. mobilisan je u kazneni vod - 999. laki afrički bataljon, gde je kasnije nestao u akciji i smatra se poginulim.

 

(Izvor: Dnevno.rs)

Scroll to top