BalkansPress

Dobro došli!

Nepristojna ponuda koju je, tokom marta, od vozača prevoznika koji somborskoj kasarni isporučuje ulje za loženje, dobio potporučnik intendantske službe iz sastava Prvog centra za obuku Komande za obuku i član komisije za prijem Tihomir Krička, započela je rečima: “Biće dobro za obojicu”!

Uslov za “dobro” bilo je “muvanje” prilikom merenja cisterne posle kojeg bi u njoj ostao deo lož-ulja koji bi bio prodat “na crno”, uz sticanje protivpravne koristi, a deo tog novca dat mladom oficiru, uz otvorena vrata za “buduću saradnju”.

O tom pokušaju Krička je odmah izvestio predsednika Komisije za prijem mazuta, kapetana mr Dubravka Marića, a ovaj svoju pretpostavljenu komandu. Istraga o slučaju je u toku, ali je mladi potporučnik Vojske Srbije za svoj postupak već nagrađen od strane komandanta Komande za obuku sa pet dana nagradnog odsustva.

– Tog dana primio sam drugu cisternu koja je stigla tokom prepodneva i postupio sam po propisanoj proceduri, time što sam najpre tražio da izvršimo kontrolno merenje na kolskoj vagi, kaže potporučnik. Prilikom odlaska na kontrolno merenje vozač cisterne pitao ga je da li uređaj koji meri mazut očitava vrednost tereta elektronski ili lice koje meri upisuje vrednost na papiru.

– Nakon mog odgovora da se upisuje ručno, vozač cisterne mi je ponudio da izvršimo malverzaciju prilikom merenja, kako bismo obojica stekli materijalnu korist. Bilo mi je neprijatno što to čujem, jer se nikad nisam našao u takvoj niti sličnoj situaciji. Nekako nevešto, u stvari zbunjen, izbegavao sam odgovor, kako bih kupio vreme, ali sam posle ponovljenog pitanja jasno rekao da nisam zainteresovan za njegovu ponudu, kaže mladi potporučnik.

Potporučnik pretpostavlja da je vozač “pri kabini” imao skrivenu komoru čiji bi deo, prilikom istakanja, ručno zatvorio, dok bi njegov zadatak bio da prilikom evidentiranja prikaže tonu ili dve manjka, koje bi praktično ostale u skrivenoj pregradi, a uređaji bi pokazivali da je istovareno sve. Ta “igra”, koju mu je predložio vozač, donela bi im po 200 do 250 evra. Na pitanje da li je makar na trenutak bilo dvoumljenja, Krička odgovara odrično i ističe da je za njega najveća čast da ličnim primerom doprinese ugledu svoje jedinice i Vojske Srbije.

– Nije mi palo na pamet da otimam tuđu imovinu, ono što je zaradio neko drugi, kaže ovaj starešina, dodavši da je siguran da bi svaki oficir u takvoj situaciji odreagovao na isti način.

 

(Izvor: Srbin.info | Ministarstvo odbrane Republike Srbije)

Scroll to top