BalkansPress

Dobro došli!

Centralna obaveštajna agencija SAD (CIA) 18. oktobra 1990. godine sačinila je tajnu informaciju u kojoj su najavljeni definitivni raspad SFR Jugoslavije i krvavi sukobi na njenoj teritoriji.

„Otcepljenjem Slovenije i Hrvatske Jugoslavija će prestati da funkcioniše kao federalna država u roku od godine i verovatno će se raspasti u roku od dve godine. Ekonomska reforma neće spriječiti raspad“, navedeno je u dokumentu CIA sa kojeg je nedavno skinuta oznaka „poverljivo“.

CIA je američku administraciju obavestila da će Srbija blokirati pokušaj Slovenaca i Hrvata da od Jugoslavije formiraju konfederaciju i da će to uz rastući nacionalizam prouzrokovati raspad zemlje.

 

 

„Teško da će doći do rata među republikama, ali ozbiljni konflikti među zajednicama će pratiti raspad Jugoslavije i biće nastavljeni i posle njenog raspada. Nasilje će biti žestoko i dugotrajno“, napisali su agenti CIA navodeći da će „usled srpske represije doći i do vojne pobune Albanaca na Kosovu i da će ih podržati albanska manjina u Crnoj Gori i Makedoniji, što će te republike zbližiti sa Srbijom“.

CIA je navela da BiH predstavlja najveću pretnju za prerastanje fundamentalnih etničkih podela u Jugoslaviji između Srba i Hrvata u nasilje velikog obima među zajednicama.

„Etnički miks ove republike – muslimani više od 40 odsto, Srbi 32 odsto i Hrvati 18 odsto ukupnog stanovništva – uvek je bio potencijalno opasan. Izbori u novembru će povećati potencijal za intervenciju Srbije i Hrvatske“, napisali su agenti CIA.

U informaciji je navedeno da SAD i njeni evropski saveznici mogu malo toga uraditi da očuvaju jedinstvo Jugoslavije.

 

(Izvor: InterMagazin.rs)

Scroll to top