BalkansPress

Dobro došli!

Vernici proslavljaju drugi dan najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božić. U Srbiji, kada je u pitanju ovaj praznik iz ugla političke scene ostaće večno pitanje zašto lider SPS-a Slobodan Miloševićtokom svoje dugogodišnje vladavine nije nikada čestitao Božić preminulom patrijarhu SPC Pavlu!

Najveći hrišćanski praznik kojeg Srbi oduvek proslavljaju sa velikim poštovanjem običaja, jer je to prema religijskom tumačenju dan kada je na svet došao Isus Hrist, a čijim rođenjem je označen početak računanja vremena. Baš taj praznik i ove godine slavljen je kao praznik velike nade. Ipak, kada se praznovanje Božića prebaci na političku scenu u Srbiji uvek se srećemo sa pitanjem: “zašto Slobodan Milošević nije nikada čestitao Božić patrijarhu Pavlu?”

 

Da, dobro ste pročitali, tradicionalnu poruku kojom svojim najmilijima i svima čestitamo praznik rođenja Hrista “Mir božji, Hristos se rodi!” Slobodan Milošević za sve godine koje je proveo na vlasti u Jugoslaviji i Srbiji nije uputio patrijarhu Pavlu, koga su Srbi obožavali.

Svima je poznata stvar da predsednik SRJ i prvi čovek SPC nisu bili u dobrim odnosima, a svi i danas pamte javne kritike koje je patrijarh Pavle izgovarao na račun Miloševića kojeg je krivio da je srpski narod i druge građane Jugoslavije, posebno Srbe sa Kosova doveo u tešku situaciju, a čak je jednom i od lidera SPS-a zatražio da podnese ostavku.

Mnogi istoričari modernog vremena vide Miloševićevo ne čestitanje Božića patrijarhu Pavlu upravo kao vrsta revanša predsednika SRJ i odgovor na sve “prozivke” prvog čoveka SPC.

– Milošević nije nikada čestitao Božić patrijarhu SPC Pavlu, jer je bio ljut na njega, a najviše ga je pogodila jedna od poslanica u kojem se on prepoznao u rečima patrijarha kao najodgovorniji za sva zla koja su se dešavala u Srbiji. Mislim da je to bio razlog, sad da li je tim potezom Milošević naneo sebi više štete od koristi ostavimo drugima da sude – kaže za naš portal jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića koji je želeo da ostane anoniman.

On tvrdi da nikada razlog izostanka čestitke patrijarhu za Božić od strane Miloševića nije bio taj što je on komunista, jer je uredno čestitao najradosniji hrišćanski praznik drugim sveštenim licima.

Scroll to top