BalkansPress

Dobro došli!

Kanjon Nevidio ili Neviđbog, kako ga narod zove, zabačen u drobnjačkim vrletima kod Šavnika, ovih dana, kao nikad pre, na meti je brojnih turista iz regiona i Evrope! Opirao se dragulj ljudskoj stopi sve dok 1. avgusta 1965. godine nije "pao" pred grupom nikšićkih planinara iz "Javorka", kada je nestao mit o njegovoj nesavladivosti. Iako je Komarnicom od tada do danas poteklo mnogo vode, broj planinara koji su smeli da uđu u srce kanjona manji je od onih koji su jurišali na krov sveta Mont Everest!

PROČITAJTE: NE HAJU ZA POSLEDICE: Evo zbog čega SRBI ovih dana MASOVNO PALE SVOJE NJIVE

Nevidio je deo Male Komarnice, reke koja izvire u podnožju južnog dela Durmitora. Ponirući prolazi između Boljskih greda i Lojalnika, da bi se ponovo pojavila u pitomoj rečnoj dolini kao stalna reka.

 

- Lepotu ovog kraja čini selo Pošćenje sa dva lednička jezera, periodični vodopad Skakavica koji sa sedamdeset metara visoke stene rasipa vodu Grabovice koja se uliva u Komarnicu - kaže Miško Kosić, član društva "Nevidio". - Na samom kraju doline, na visini od 935 metara, počinje kanjon koga s pravom stanovnici ovog kraja nazivaju Neviđbog, jer se Komarnica odjednom gubi u čudno uklesani ulaz. Kanjon je postao turistička atrakcija, a lepota tesnaca, kaskada i penušavih bukova dovoljan je razlog da se poseti ovaj dragulj Crne Gore. Iako ne zahteva posebnu fizičku spremnost, prolazak se ne preporučuje bez vodiča i adekvatne opreme. Kanjoning traje prosečno oko tri sata, zavisno od veličine grupe i sastava.

Dužina kanjona je 1.700 metara, a visinska razlika 125 metara. Dobar deo kanjona je u večitoj senci, jer zbog okomitih stena sunčevi zraci ne dopiru do njegovog dna. Širina kanjona na pojedinim mestima je manja od jednog metra, a neke njegove delove moguće je proći samo uz pomoć alpinističke opreme.

Pre pola veka pohod nikšićkih planinara u osvajanju Nevidija ovekovečili su novinar Vlado Mićunović i snimatelji Milan Pešić i Milun Tadić, koji su prvi u svet poslali vest i snimke o "padu" poslednjeg kanjona u Evropi koji nije bio "pokoren".

- Mada su mnogi pre nas pokušavali, niko nije uspeo da prođe divljim kanjonom o kome je ispredeno bezbroj predanja i čudnih fantastičnih priča - priseća se za "Novosti" davnašnjeg događaja Vlado Mićunović, jedan od aktera osvajanja kanjona.

 

- Ako bi se u kanjon okliznulo jagnje ili goveče, nestalo bi bez traga i glasa. Nevidio je progutao i nekog pastira Gala, pa je ljudima samo ostalo da to mesto nazovu Galov mramor. Prvi dodir sa Nevidiom zasenio nas je neopisivom lepotom. Ostavivši za sobom vrata kanjona, celim putem smo se pitali da li su to, u stvari, vrata pakla ili raja.

CENA 100 EVRA

Cena kanjoninga po osobi je 100 evra i plaća se na kraju, ako je posetilac zadovoljan uslugom vodiča. Programom je predviđen dolazak u 10 sati u restoran "Jatak", selu Pošćenje, gde sledi upoznavanje uz kafu ili čaj i doručak. Sat kasnije sledi odlazak pred kanjon, opremanje učesnika (patike, pojas, kaciga, neoprensko odelo i čarape). Tokom prolaza prave se jedna do dve pauze.

Scroll to top