BalkansPress

Dobro došli!

Biljka koju ćete naći u skoro svakom povrtnjaku je paradajz.

Relativno lako raste i daje velike, crvene, sočne plodove. Prikupili smo nekoliko praktičnih saveta koji će vam pomoći da izvučete maksimum od ovog povrća.

1. Sorta

Uvek je dobra ideja da pitate stručnjaka koja vrsta paradajza je najbolja za vaše uslove gajenja, na primer na otvorenom prostoru sa mnogo sunca ili na balkonu. Samo zato što se određena sorta prodaje u svim rasadnicima, ne znači da će dobro da raste u svim uslovima.

 

2. Sađenje

Bez obzira da li su biljke kupljene u prodavnici ili ste ih sami posadili, treba uvek da ih ostavite jedan do tri dana pre sadnje. Ovo omogućava gornjem delu biljke da raste prema gore. Posadite koren i pola stabla paradajza u zemljište. Ovakav način sadnje će ojačati biljku. 

3. Zaštita

Da bi se biljke zaštitile od vetra, ogradite ih žicom dužine 5 metara na udaljenosti od oko 25 centimetara u prečniku od stabljike. Između dve stabljike stavite kofu s vodom, koja ćete probušiti na dnu i sa strane. Dno kofe stavite u zemlju, a zatim je napunite vodom i đubrivom, koje hrani zemljište tako što curi kroz bušotine.

 

4. Nega

Paradajz je gladna biljka i treba joj dosta hrane. Trebalo bi da koristite dugoročno đubrivo odmah nakon sadnje, ali uprkos tome treba da nastavite s đubrenjem. Nakon prve berbe, svaka biljka treba da se nahrani s tri kašičice amonijum-sulfata. Biljke brzo rastu i važno je da redovno lomite bočne izdanake. To će pomoći da plod bude veći i ubrzaće sazrevanje. 

Pogledajte video:

Scroll to top