BalkansPress

Dobro došli!

Majk Beri, suprug i muškarac koji odgaja osmoro dece, na svom blogu je objasnio zašto mu njegova žena znači više nego deca i zbog čega misli da bi svaka porodica trebalo da usvoji ovaj model!

Neki su mu zbog članka uputili oštre kritike, drugima je poslužio kao velika i moćna inspiracija, a vi pročitajte i donesite svoj sud!

Pre svega, nekoliko informacija o Majku i njegovoj ženi Kristin - u braku su 17 godina, tokom kojeg su usvojili osmoro dece. Oboje su socijalni radnici čiji je posao da pomažu drugim porodicama da reše probleme i izgrade harmonične odnose u svojoj zajednici.

"Kad uveče sat otkuca 20:30, obično prvi put kažem dvema ćerkama tinejdžerkama da je vreme. U 21 h ih zamolim da idu u svoju sobu. I to se ponavlja svake večeri, a one svake večeri žele da se raspravljaju i pitaju zašto moraju u krevet u 9 kad više nisu deca.

Ne morate da idete u krevet, samo vas molim da izađete iz dnevne sobe. Mama i ja nismo videli ceo dan, potrebno nam je vreme nasamo, kažem im ja.

 

Ovo pravilo pratimo već 15 godina, od kad smo postali roditelji, i deca nikad nisu uzimali sve naše vreme. Da se razumemo, moja žena i ja provodimo dosta vreme na s decom, ali ne 24/7. Volimo ih i naravno da u našim životima igraju veliku ulogu, uvek mogu da se oslone na nas, našu pomoć i podršku.

Ali, pored njih, postojimo i mi. Naša veza. Kristin i ja smo oduvek želeli da budemo sigurni da je naš brak jak i zdrav. Postoji nekoliko razloga zašto je to važno, a sada ću vam navesti četiri:

1. Zdrav brak je osnova svakog doma

Deca nisu osnova vaše porodice. Oni su njegov ogroman deo, ali nisu deca ta koja mogu da sačuvaju tu haotičnu strukturu koju nazivamo porodicom. Najvažniji deo vaše porodice ste vi i vaša supruga, ili suprug, ili partner. Sva odgovornost je vaša. A deca biraju svoje puteve polazeći od vašeg primera.

2. Pre njih, bili smo MI

Pre nego što su deca ušla u naš život, tu smo bili samo nas dvoje. Zaljubili smo se, zajedno bežali sa časova, pričali telefonom cele noći, a onda smo odlučili da ćemo zauvek biti zajedno. Bili smo na početku puta. Mi smo zasnovali ovu porodicu. Onda smo dobili našu divnu decu. Presrećni smo što ih imamo, ali na naš brak gledamo kao na svetinju. Zato radimo sve da bismo ga zaštitili.

 

3. Posle njih, bićemo MI

Ništa ne traje zauvek. Doći će momenat kada će deca odrasti i otići iz gnezda. Ne znam za vas, ali u mojoj kući nema mesta za 30-godišnje dete. Kada napuste našu kuću, zasnuju svoje porodice i počnu da podižu svoju decu, voleo bih da moj odnos sa mojoj suprugom ostane jak i intiman kao što je bio na početku. A da bi naša veza tada bila takva, moramo na njoj da radimo sada. Naša veza treba da nam bude prioritet. Naravo, to nije lako kao što vam možda zvuči.

4. Postavljanje primera dečje budućnosti

Kao što sam pomenuo, deca nas gledaju i uče od nas. Oni gledaju šta mi radimo i prate svaki naš korak. Često kažem: Mi odgajamo odrasle osobe, ne decu. Opet, ne znam za vas, ali ja želim da moja deca odrastu sa normalnim pogledom na zabavljanje, ljubav i porodicu. I želim da naš brak njima bude primer. Zato - moju ženu stavljam ispred moje dece. Veoma su blizu, ali su i dalje iza nje.

Na kraju dana, svi smo uglavnom umorni i napeti. I naravno, deci smo potrebni. Oni nisu naš hobi, ni prijatelji, ni naš posao. Treba da brinemo o njima, ali brinemo prvo o našoj vezi. Kada deca vide da im se roditelji vole, znaju i da roditelji vole njih. A što je najvažnije, imaće veru u sebe i u svet oko njih.

Mi imamo lude kalendare. Uvek nam nedostaje slobodnog vremena. Ceo dan provodimo sa decom i to je razlog zašto ih u 9 šaljemo u sobe. To je razlog zašto supruga i ja izlazimo dva puta mesečno. Zato što je važno!

Zbog svega toga, moja žena je ispred moje dece", napisao je Majk.

Da li je Majk Beri možda u pravu? Podelite sa nama u komentarima!

(BalkansPress / Stil)

Scroll to top