BalkansPress

Dobro došli!

Svi veruju da mališani vremenom prevaziđu ove navike, ali one su nekad uvod i rani znakovi težih psihičkih stanja.

Da li ste se suočili sa nekim lošim navikama deteta? Ili ste možda primetili kako deca vaših prijatelja ili poznanika stalno grizu nokte ili čupaju kosu sa glave? Navike dece mnogi ne shvataju ozbiljno, jer se veruje da će ih s vremenom prevazići, ali neke od njih mogu s godinama da prerastu u mentalne poremećaje.

Vodeći psihoterapeuti tvrde da prisustvo loših navika kod dece, kao što su grickanje noktiju, igranje kosom ili učestalo oblizivanje usana odstupanje od norme, koje ne mora da bude ozbiljno, ali ne bi ih trebalo ni zanemariti.

Roditelji pre svega treba da razumeju razlog takvog ponašanja deteta. Otkrivajući glavni razlog, može se prosuditi da li je potrebna pomoć dečijeg psihologa ili ne.

   

Ako dete često grize nokte, razvlači odeću, to ne mora biti ozbiljno, ali postoje zapisi da su to u nekim slučajevima bili prvi znakovi neuroze, ili čak neuropsihijatrijskih bolesti poput šizofrenije.

U psihijatriji postoji dijagnoza pod imenom trihotilomanija (u prevodu sa grčkog jezika znači "želja za kidanjem kose"). Ovaj poremećaj je prvi opisao francuski specijalista iz oblasti dermatologije Fransoa Henri Alopo 1889. godine. Ranije je ovaj poremećaj bio retkost kod dece, ali sada je mnogo češći, a pripada onim znakovima koje roditelji često zanemaruju. Trihotilomanija se može lečiti, dovoljno je razumeti suštinu ove bolesti i odabrati pravu taktiku lečenja. Češće se ovaj problem javlja kod devojčica nego kod dečaka, ali niko nije potpuno imun.

Ilustracijafoto: Shutterstock

Postoji nekoliko mehanizama za prepoznavanje poremećaja:

1. Ako je dete koncentrisano na neki zadatak i nesvesno počne da uvija pramen kose, to je verovatno samo navika i situacija s kojom roditelj može sam da se izbori.

2. Kada je dete besno i počne da čupa kosu ili agresivno grize nokte, to je  demonstracija agresivnog stanja i pokazivanje koliki bes je u njemu. Obično se manifestuje kod vrlo inteligentne dece koja pokušavaju da sakriju koliko su besna. U ovom slučaju je potrebna pomoć stručnjaka.

   

3. Stručna pomoć je potrebna i kada dete ovim  navikama izražava teške emocije (osećaj gubitka, kolaps nade) kada je dete u stanju snažnog emocionalnog stresa, posebno ako dete pati i od poremećaja sna i nema apetit. 

Kako sprečiti razvoj psiholoških poremećaja kod dece

Mentalni poremećaji kod dece mogu biti i posledica autoagresije. U ovom slučaju detetu je potrebna ljubav i podrška, jer je u teškom mentalnom stanju uma.

Budite pažljiviji prema svojoj deci, stvorite im dobre uslove za odrastanje, okružite ih ljubavlju, brigom i pažnjom, iskreno razgovarajte o onome što brine vaše detei podržavajte ga, tada pomoć psihologa verovatno nikada neće biti potrebna.

(Stil.kurir.rs)

Scroll to top