BalkansPress

Dobro došli!

Budi se rano, a rano i leže. Obeduje skromno, i ne večerava. Najveći deo vremena provodi u meditaciji i molitvama, a njegova učenja i svetonazor predstavljaju inspiraciju milijardama ljudi. Saznajte kako izgleda jedan dan u životu duhovnog vođe Tibetanaca.

On je jedna od najinspirativnijih ličnosti savremenog sveta. On je neko na koga se ugledaju stotine miliona ljudi. On je neko čije mudrosti upijaju milijarde. On je vođa Tibetanaca u egzilu, koji traži obnovu svoje domovine koja je trenutno, iz njegove perspektive, pod okupacijom Narodne Republike Kine. On je 14. dalaj lama po redu, čije je monaško ime Tenzin Gjatso, a koji je rođen kao Lamo Dondrub.

Kako izgleda dan u životu čoveka za koga njegovi sledbenici veruju da je jedna od nebrojenih reinkarnacija Bude?

Kada je u svom domu u Daramsali, na severu Indije, gde je smeštena izbeglička vlada Tibeta, Njegova Svetost se budi u 3 sata ujutru: prema tome, ranoranilac. Nakon jutarnjeg tuširanja, dan počinje molitvama, meditacijom i prostrationom, posebnom vrstom ispruženosti tokom koje se telo nalazi u pokornom i smernom položaju. To traje do 5 sati ujutru.

Jedan od njegovih omiljenih stihova, u čast Bude Šajkamunija, za ovo doba dana glasi: “Oduševljen velikim saosećanjem, učio si neuprljano učenje, da bi odbacili sve pogrešne poglede na svet, Tebi se Budo klanjamo”. Tokom meditacije postavlja sebi pitanja: šta je Buda? šta je sopstvo? Dalaj Lama razmišlja i o ništavnosti, ultimativnoj realnosti i altruizmu: “sva živa bića su ista – svi žele da budu srećni i niko ne želi da pati”.

Posle toga Dalaj Lama kreće na kratku jutarnju šetnju po bašti svoje rezidencije, a u slučaju da napolju pada kiša tu je pokretna traka za trčanje. Vrt mu je veoma drag, a posebno voli lale, zumbule, lupine i ciklame. Prijatelji mu donose i orhideje, ali one ne mogu da prežive klimatske uslove u Daramsali, iako je osmislio sistem njihovog navodnjavanja i regulacije temperature u kojima će živeti. Često polira kamenje i perle, pa su i oni ukras njegove bašte.

Doručak se služi u 5:30. Obrok je skroman: najčešće su u pitanju vruća popara, tsampa (ječam u prahu) ili konzervirani hleb, i čaj. Tokom ovog obeda Dalaj Lama sluša vesti iz sveta na radiju BBC-ja ili tibetanske vesti koje se emituju iz Amerike.

Od 6 do 9 sati izjutra Njegova Svetost nastavlja sa prethodno započetimmeditacijama i molitvama, a potom sledi čitanje raznih budističkih tekstova i komentara napisanih od strane čuvenih učitelja ove religije. Tokom ovih aktivnosti Dalaj Lama pokušava da vizualizuje mandalu (doslovno “krug”, odnosi se na univerzum), a praktikuje i posebnu vrstu joge koja ima za cilj da čoveka dovede u stanje da iskusi osećanje da je jedno sa bogom i da je zapravo on sam bog. Veruje se da ove mentalne vežbe čoveka spremaju za smrt i daju mu moć kontrole.

Posle toga, ako ima vremena, čita indijske novine i ponekad Tajm i Njuzvik.

 

 

Ručak se služi u 11:30, kao i svim ostalim budističkim monasima. Kuhinja najpoznatijeg Tibetanca je striktno vegetarijanska. Međutim, tokom poseta inostranstvu, Dalaj Lama je spreman da prihvati i druge vrste jela, kako ne bi uvredio svoje domaćine.

U slučaju da je potrebno da razgovara o tekućim pitanjima sa svojim osobljem, ili da izvrši audijenciju ili da da intervju, dolazi u kancelariju u 12:30 i u njoj se nalazi sve do 15:30. Nikada ne daje više od jednog intervjua na dan, ali voli da svakoga dana posećuje izbeglice iz Tibeta koje žive sa njim u Daramsali.

Nakon što se vrati u svoj dom, pije večernji čaj oko 17 časova, posle čega sledi povratak molitvama i meditaciji. Pošto sledi striktna pravila vinaje, ne večera. Njegova Svetost odlazi na počinak oko 19 časova. Kaže da je san nabitnija meditacija.

Dalaj Lama ne poseduje ni računar ni mobilni telefon. On, kao i svi ostali budistički monasi, sledi zavet jednostavnosti, i prema tome uzdržava se od sticanja materijalnog bogatstva koje sputava duhovni rast, i nalazi radost u tome. Citira jednog tibetanskog monaha koji je živeo pre hiljadu godina: “Ako te mnogo ljudi poštuje, ti moraš o sebi misliti kao o najnižem stvoru, da ne bi razvio predrasudu i gordost”.

Lični doktor mu je rekao da izgleda 20 godina mlađi, što daje nadu da će živeti još deset, dvadeset ili trideset godina. Da li bi Dalaj Lama to voleo? Zavisi od razvoja situacije sa Kinom. Ako bi se problem rešio i Tibet povratio svoj silom oduzeti suverenitet, kaže da ne bi imao problem da umre noćas.

 

Tibet Ihasa

 

ČEMU NAS UČI DALAJ LAMA

- Pravi heroj je onaj koji pobeđuje svoj sopstveni bes i mržnju.

- Budi ljubazan kad god je to moguće. Uvek je moguće.

- Dobrog prijatelja koji ti ukazuje na greške i nesavršenosti i odbacuje zlo poštujte kao da vam otkriva tajne nekog skrivenog blaga.

- Teška vremena grade odlučnost i unutrašnju snagu. Pomoću njih možemo shvatiti i nesuvislost besa. Umesto da se ljutite, negujte duboku brižnost i poštujte smutljivce jer nam svojim ponašanjem pružaju neprocenjive prilike da vežbamo toleranciju i strpljenje.

- Kada nam je neznanje gospodar, nema mogućnosti za stvarni mir.

- Nemojte mrzeti one koji čine pogrešne ili zle stvari, već pomoću saosećanja morate učiniti sve da ih zaustavite, jer oni sebi nanose zlo, kao i onima koji zbog njih pate.

- Ako nauka dokaže da su neke tvrdnje budizma pogrešne, mi onda moramo prihvatiti otkrića i napustiti ta učenja.

- Bilo da je čovek bogat ili siromašan, obrazovan ili nepismen, religiozan ili nevernik, čovek ili žena, crn, beo ili smeđ, svi smo isti. Telesno, emocionalno, mentalno, svi smo jednaki. Svi mi delimo osnovne potrebe za hranom, skloništem, bezbednošću i ljubavlju. Svi stremimo sreći i svi pokušavamo da izbegnemo patnju. Svaki od nas ima nadanja, brige, strahove i snove.

Svaki od nas želi najbolje za svoju porodicu i prijatelje. Svi doživljavamo bol kada iskusimo gubitak i radost kada postignemo oko što smo želeli. Na ovom fundamentalnom nivou, religija, nacionalnost, kultura i jezik ne prave nikakvu razliku.

 

 

 

Izvor: Telegraf

Scroll to top