BalkansPress

Dobro došli!

Grob patrijarha Pavla u manastiru Eakovica pohode mnogi vernici, ne samo pravoslavni. Žele da se poklone čoveku kojeg su još za života smatrali svetiteljem. A među njima su i oni koji svedoče o čudotvornim isceljenjima…

Beograđanka Jovanka Radaković (84) priča nam kako je pre tri godine petogodišnji dečak koji od rođenja nije govorio prvi put progovorio na patrijarhovom grobu.

– Majka je tada sina prvi put dovela ovde. Oboje su stajali pored groba dok se majka molila. Posle nekog vremena mu je rekla: “Sine, ajde polako da krenemo.” U tom trenutku on izgovara svoje prve reči: “Mama, sačekaj još malo” – priča u dahu Jovanka, koju su sreli u manastiru novinari Kurira, i dodaje:

– Sedam godina redovno obilazim grob patrijarha Pavla svake nedelje, a poseban dolazak je na godišnjicu smrti patrijarha. Imam poseban osećaj dok stojim pored groba. Osećam toplinu, lepotu, ljubav božju, lakoću. Verujem da grob ima isceliteljsku moć.

 

Slavica Stojanović (61) kaže da je neizmerno poštovala patrijarha Pavla:

– Uvek se naježim kad stojim pored groba, a u isto vreme osetim tugu. Mogu da zaplačem, ali i da se raznežim, osetim neko blaženstvo. Ovde ljudi dolaze jer ne samo što poštuju patrijarha već i veruju da je on bio naš svetac koji je hodao zemljom i da mesto na kojem je on sahranjen leči bolesne.

Snežana Rodić (42) tvrdi da je na samom ulazu u manastir i tik uz grobno mesto patrijarha drugačiji osećaj.

– Verujem da su čuda moguća i čula sam da se dešavaju na grobu. Svake godine dolazim na ovaj dan i dovedem i majku iz Sarajeva. Nikad neću zaboraviti sahranu patrijarha, na kojoj su bile stotine hiljada ljudi – kaže Rodićeva.

I Ljiljana Bošković (55) kaže da je patrijarh bio živi svetac:

– Svi pored groba osete neko olakšanje. Zato sam ovde krstila sina i verujem da molitve pored groba štite moju porodicu od svakog zla.

Scroll to top