BalkansPress

Dobro došli!

Ikone posvećene Bogorodici spadaju među najpoštovanije, između ostalog i zbog toga što se veruje da onome ko se iskreno moli Majci Božijoj u muci, želje ostvaruju.

Postoji nekoliko ikona Bogorodice, svaku obeležavaju verovanja o isceljenju, a ovo je 6 najpoznatijih:

 

 

1. Ikona Bogorodice Trojeručice

Spada u najpoštovanje ikone na Hilandaru i najznačajnija je ikona srpskog naroda. U Srbiju ju je doneo Sveti Sava. Ikona je dugo čuvana u domu Nemanjića, prenoseći se s kolena na koleno. Krajem 14. veka ikona je prešla iz dvora cara Dušana u Studenicu. Najezdom Turaka, monasi iz Studenice su ikonu zavezali za jednog magarca i pustili ga da ide kud je Bogorodici volja. Magare prošlo čitavu Srbiju i Makedoniju da bi se zaustavilo kod Svete Gore. Od tada se ikona čuva u manastiru Hilandaru. Ona ima isceliteljske moći, a tokom istorije pomagala je mnogim pravoslavcima u ključnim momentima istorijskih događaja. Jedna od najboljih kopija ove ikone nalazi se u Hramu Svetog Save u Beogradu.

bogorodica trojerucica

*Bogorodica Trojeručica

2. Čudotvorna ikona Bogorodice Mlekopitateljnice

Još od davnina ikona Bogorodice Mlekopitateljnice poznata je na Hrišćanskom Istoku. Na njoj je predstavljena Presveta Bogomajka koja doji ovaploćenog Gospoda Hrista kao Sina Svog. Ikonu je na Hilandar doneo Sveti Sava iz Svete Zemlje. Pomaže ženama kod porođaja, pri nedostatku majčinskog mleka, za zdravlje, održavanje i vaspitanje dece i za spasenje.

mlekopitateljnica

*Bogorodica Mlekopitateljnica

3. Pećka Bogorodica

Po predanju, nju je slikao Sveti apostol Luka u Getsimaniji kraj goba Presveta Bogorodice 48. godine. Iz Nikeje, gde je bila od 989. godine, Sveti Sava Srpski preneo ju je u Srbiju i po prenosu patrijaršije u Peć ova svetinja je prešla tamo. Ikona Majke Božje učinila je mnoga čuda u gradu Peći: sačuvala ga  je od kolere, bila mu uteha u vekovima robovanja,  radost u žalosti, lekar u bolesti, prijatelj u nevolji, ohrabrenje na samrti. Čudotvorila je u požarima kada je sačuvala manastir i ljude koji su u njemu bili. Prema njos su se i Turci odnosili sa poštovanjem, a Albanici čuvali patrijaršiju i prema ikoni gajili strahopoštovanje.

U crkvi Presvete Bogorodice u Beogradu nalazi se verna kopija ove ikone.

pecka bogorodica

*Pećka Bogorodica

4. Presveta Bogorodica Bođanska

Ikonu je slikao izvesni jeromonah Vasilije 1578. godine. Ona je najviše čudotvorila u 18. veku, a poslednjih godina našeg veka, kada su monasi iz Kovilja obnovili napušteni manastir, ikona je počela ponovo da čudotovri.  Pred njom se događaju dve vrste čuda: jedna je da ljudi dobijaju utehu kada se nalaze u velikim problemima koje ne uspevaju da reše, a druga je da ikona pomaže ljudima koji imaju neku telesnu boljku, koju medicina ne može da zaleči (priča se da je čitanjem molitve pred njenom ikinom pomoglo jednom ćelavom čoveku da mu kosa opet poraste). Takođe, ikona Presvete Bogorodice Bođanske pomaže i parovima koji su dugo bez dece, da dobiju decu.

bođanska

*Presveta Bogorodica Bođanska

5. Presveta Bogorodica Čajinska- Darodarilica

Ova ikona poznata je i pod imenom Čajinska Krasnica. Ikonu je načinio Sveti jevanđelista Luka. Na jednoj strani ove ikone nalazi se lik Presvete Bogorodice sa Hristom, a na drugoj lik Svetog Jovana Krstitelja. Ikona je donesena u Srbiju još za vreme Nemanjića, a mesto prebivališta je menjala u zavisnosti od istorijskih okolnosti. Njeno prvo prebivalište bilo je Manastir Banja, ali nakon pljačke Turaka, jedan seljak ju je spasao i preneo preko Lima u Čajničku crkvu. Njoj pritiču nevoljeni, ožalošćeni, iscrpeljeni dušom i telom, a poznato je da pred njom ne traže utehu samo pravoslavci, već i muslimani, Jevreji i rimokatolici.

cajnicka krasnica

*Čajnička Krasnica

6. Presveta Bogorodica Savinska

Ikona se nalazi u Manastiru Savina u Crnoj Gori. Veruje se da je vekovima čuvala manastir od ljudskog zla i vremenskih nepogoda. Velika je zaštitnica verujućih i uvek pruža pomoć onima koji joj sa ljubavlju i verom prilaze.

savinska bogorodica

*Savinska Bogorodica

(Izvor: Opanak.rs)

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

Scroll to top