BalkansPress

Dobro došli!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju veliki hrišćanski praznik – Svetog mučenika Trifuna.

Rođen je u selu Kampsadi u Frigiji u siromašnoj porodici. U detinjstvu je čuvao guske i od tada je imao moć da isceljuje bolesti kod stoke i ljudi i da isteruje zle duhove.

U to vreme Rimskim carstvom je vladao car Gordijan, čija je ćerka Gordijana izgubila razum što je njenog oca veoma ražalostilo.

Niko od lekara nije mogao da joj pomogne.

Tada je zli duh iz devojke progovoro rekavši da njega niko ne može da istera – osim Trifuna!

 

Posle mnogih Trifuna iz carstva i ovog Trifuna su pozvali u Rim da isceli carevu ćerku.

Car ga je višestruko darivao, a Trifun je sve poklone razdelio siromašnima.

Kada je na vlast došao car Dekije, sveti Trifun je mučen zbog sledbeništva Hrista, a sva mučenja podneo je s velikom radošću.

– O kad bih se mogao udostojiti, da ognjem i mukama skončam za ime Isusa Hrista Gospoda i Boga moga! – rekao je.

Резултат слика за sveti trifun

Pošto mu nijedna muka nije naškodila, mučitelji su mu odrubili glavu mačem.

Pred smrt Trifun se pomoli Bogu i umro je 250. godine.

Na Trifundan se ponegde u vinogradima priređuju i ručkovi na koje se pozivaju i slučajni prolaznici, jer se smatra da će to domaćinu i celoj kući doneti sreću.

Srpska pravoslavna crkva, verujući u čudnu moć molitvenog zastupnistva svetog mučenika Trifuna, ustanovila je naročiti molitveni čin, koji se vrši sa njivama, baštama ili vinogradima. Sveti Trifun se smatra zaštitnikom poljskih useva.

 

Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. Svetog Trifuna slave i gostioničari, a on je i zaštitnik grada Kotora.

Veruje se da posle ovog dana zima polako počinje da popušta – to Sveti Trifun na svoj praznik pobode u zemlju ugarak i sneg počne da se topi. 

Sveti Trifun slavi se kao krsna slava, a naročito među gostioničarima. Stari običaj kaže da kafedžije, ako žele da im posao dobro ide i naredne godine, danas nijednom gostu ne smeju da naplate vino. Zato, požurite u kafane i podsetite vlasnike na ovu tradiciju!

Sveti Valentin nikako ne može biti zamena za svetog Trifuna jer je reč o dva potpuno različita sveca.

Scroll to top