BalkansPress

Dobro došli!

Recept za pasteli datira iz doba od pre 6000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj i Bliskom istoku. Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli, a neki ga zovu i grčki doručak.

Ova lekovita poslastica se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o vjrovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre lekovite karakteristike.

U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu.. Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gde su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlezde. 

Šta je zapravo pasteli? Radi se o mešavini dve super zdrave namirnice i to susama i meda.

Nazivaju ga još i pitom od susam i meda.

 

Lekovita svojstva 

Kombinacija ove dve namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcioniranje organizma.

Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka delotvorna je za regulaciju masnoća u krvi, naročito odnosa LDL I HDL holesterola.

Pasteli će idealno delovati na regulisanje nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju.

Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.

Kombinacija sjajno deluje i na hronični stres i to nakon 3 nedeljeredovnog konzumiranja.

Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.

Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprečavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.

 

Kako se pravi

 - 300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)

 - 300 grama prirodnog meda 

Napomena: U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotov tahini.

Možete ga napraviti i sami ako imate vremena i dobar blender:

Za dobar domaći tahini namaz potterbne su vam sirove oljuštene semenke susama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice semenki, u zavisnosti od toga koliko gustu smjesu želite – najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo). Lagano propržite semenke u tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno). Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustine (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).

 

Pre stavljanja susama u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem. Oba sastojka (med i tahini) su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.

U toku mešanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lešnika ako želite. 

Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik. Uvaljajte ove kuglice u cele semenke susama.

Kuglice poredajte na neki pleh i stavite sve u frižider.

Kuglice pastelija stoje u frižideru, a kao lek ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.

Iako je veoma ukusna poslastica, budite umereni jer se radi o energetskoj “bombi”.

Scroll to top