BalkansPress

Dobro došli!

Da li se ikad zapitali šta položaj u kojem spava govori o vašem psu? Psi veliki deo dana provedu spavajući. Spavanje sa strane, na stomaku, ali i na leđima ponekad je trenutni izbor psa, ali i fizički pokazatelj koji otkriva karakter i navike psa

1. Spavanje na boku

Ako vaš ljubimac ima naviku spavati na boku, znači da se oseća ugodno u okolini koja ga okružuje. Ovakav položaj spavanja otkriva da se pas oseća sigurno što je u vašem domu i društvu. Osim toga, ima veliku količinu poverenja u vas. Pas koji spava na boku srećan je pas i odan svome vlasniku.

 

2. Spavanje u sklupčanom položaju dok su šape ispod tela, a rep dodiruje glavu

Položaj lisice najčešći je položaj za spavanje među psima. Njihovi šape su udobno ušuškane ispod tela, a rep ostaje uzduž tela, odnosno, dodiruje mu glavu.

Ovako sklupčan, vaš pas prirodno zadržava telesnu temperaturu i štiti svoje udove, glavu, vrat i sve vitalne organe. Psi koji spavaju u ovom položaju su nežni, umiljati i prijateljski raspoloženi.

*foto: Profimedia

3. Spavanje na trbuhu s ispružene sve četiri noge, a glava dodiruje pod

Mnogi psi spavaju na trbuhu, ali ''super'' psi su verovatno najslađi među njima. Sa ispružene sve četiri noge i glavom koja dodiruje tlo, psi u ovom položaju izgledaju kao da lete. Ovaj položaj olakšava psima brzu reakciju, odnosno brzo ustajanje i akciju. Psi koji spavaju u ovom položaju imaju puno energije i vrlo su živahni.

4. Spavanje na leđima s nogama ispruženim u vazduh

Iako ovaj položaj izgleda malo čudno, to nije nikakav razlog za brigu. To samo znači da su vrlosigurni u sebe i da se osećaju sigurno u svom okruženju. Spavanje na leđima jedan je od položaja za spavanje u kojem su psi najranjiviji, a oni psi koji tako spavaju obično su vrlo opušteni u svome domu.

 

5. Spavanje na stomaku, dok je prednji deo tela savijen na jednu stranu

Psi koji spavaju u ovom položaju ne mogu biti opušteni, jer su im mišići previše napeti da bi im dopustili da uđu u REM fazu sna. Ne morate se brinuti. To ne znači da vaš pas nije opušten dok je budan. Šta više, može imati puno energije i biti avanturistički raspložen za akciju i zabavu u svakom trenutku. Ljubimci koji spavaju na stomaku vrlo su nežni, a ujedno malo i plašljivi.

6. Spavanje na leđima dok su mu zadnje noge u vazduhu

Mnogi psi koji spavaju u kući zauzimaju položaj kao da su se onesvestili. Pas koji leži na leđima na taj način pomažu sami sebi sniziti temperaturu tela. Psi koji troše puno energije tokom dana, ili koji su jako zagrejani, neće spavati na leđima.

Osim toga, ako se vaš pas oseća sigurno i opušteno spavaće na leđima i pritom će noge dići u vazduh. Psi koji spavaju u ovom položaju su vrlo sigurni u sebe i takođe se lako prilagođavaju novim i drugačijim situacijama.

(BalkansPress / Stil.kurir.rs)

Scroll to top