BalkansPress

Dobro došli!

Na sreću, za svakoga postoji pravi pas, samo ga treba pronaći.

Nekada nije lako izabrati pravog ljubimca. Ma koliko vam se neki pas dopadao, može se dogoditi da on jednostavno nije za život u stanu ili ne odgovara vašem stilu života. Na primer, ako živite u malom stanu u velikom gradu, teško da je haski dobar izbor. Na sreću, za svakoga postoji pravi pas, samo ga treba pronaći. Ovo je lista pasjih rasa koje se najlakše prilagođavaju životu u stanu.

 

Bostonski terijer

– Nadimak ovog psa je “američki džentlmen”, a to nije samo zbog crno-bele boje nalik na smoking. Tihi su, pa neće smetati komšijama, mali su i zahtevaju veoma malo vežbe. Dovoljno je svakodnevno ih prošetati malo po komšiluku.

*Foto: Shutterstock

Engleski buldog

– Ne samo da su lojalni i umiljati već imaju i jednu osobinu koja ih čini savršenim za život u stanu – neverovatno su lenji. Nema ničega što više voli ovaj lenjivac nego da se sa vama zavali u kauč i gleda televiziju. Potrebna mu je minimalna nega i još manje vežbe, a pritom je i tih. Ako imate decu, upišite mu još jedan plus – ovaj pas je bezgranično strpljiv i samim tim idealan za mališane.

*Foto: Shutterstock

 

Francuski buldog

– Ne možete da se odlučite između bostonskog terijera i engleskog buldoga? Zašto ne biste dobili najbolje od oba? Kako vam zvuči francuski buldog?

Frenči toliko liči na bostonskog terijera da ih mnogi mešaju, a ima sve dobre osobine engleskog buldoga (miran, strpljiv, tih, odan i opušten). Nije toliko lenj kao njegov engleski rođak, ali to nadoknađuje tim što je manji i lakši od njega.

*Foto: Shutterstock

Čivava

– Ok, ovaj pas je izašao na loš glas jer ga već godinama najčešće viđamo kako viri iz torbi raznih starleta. Međutim, minijaturnost čivave garantuje vam da je možete čuvati čak i u onim legendarnim stanovima u Tokiju u kojima nema mesta ni za normalan krevet. Nemojte ipak izgubiti iz vida da čivava zna da bude prilično glasna, pa je uslov da stan, ma koliko mali, ima debele zidove.

*Foto: Shutterstock

 

Jazavičar

– Sjajni porodični psi pre svega zbog svog razigranog karaktera. Mali su i prilagodljivi kada je reč o životnom prostoru i snalaze se lako i u malim stanovima (doduše, zbog kratkih nogu ne prijaju im stepenice).

Ne zahtevaju mnogo vežbe, ali sa njima treba biti oprezan jer su skloni gojaznosti. Takođe, poput čivave, mogu da budu glasni.

*Foto: Shutterstock

Nemačka doga

– Za one koji ih ne poznaju ovo je verovatno najveće iznenađenje na ovoj listi. Na prvi pogled doga ne izgleda kao dobar pas za život u stanu, ali prvi utisak često vara. Ovi ogromni psi zapravo su pravi nežni džinovi. Poput engleskog buldoga, doga je spremna da čitav dan provede sklupčana kraj kauča. Ovi psi su takođe veoma tihi, često nećete ni znati da su tu.

*Foto: Shutterstock

 

Mops 

–Mops se neverovatno vezuje za vlasnika. Želi da bude gde god da ste vi i u stanju je da vas čitavog dana prati po kući.

 

Imaju dosta energije i rado će vam se pridružiti u šetnji, ali spremni su i da rado odremaju.

*Foto: Shutterstock

Jorkširski terijer 

– Još jedan sićušni pas koji liči na igračku i sjajan je kao cimer. Zbog svojih više nego majušnih dimenzija mogao bi da živi i u najmanjoj studentskoj garsonjeri. Lako se prilagođava i veoma je prijateljski nastrojen. Sklon je lajanju, ali je inteligentan i lagano se trenira, pa ovu naviku možete relativno lako da kontrolišete.

*Foto: Shutterstock

Kavalijer King Čarls španijel 

– Po veličini i temperamentu ova rasa slična je bostonskom terijeru. Izuzetno je odan i žudi za ljudskom pažnjom.

 

Savršen je za stan, a najbolji je za ljude koji su veći deo vremena kod kuće jer ne vole da provode vreme sami. Rado će krenuti ušetnju, ali isto tako vole da se sklupčaju uz vas na kauču.

*Foto: Shutterstock

Hrt 

– Poput nemačke doge, hrt nikako ne deluje kao dobar izbor za stan. Logično je očekivati da je trkačkom psu potrebno mnogo mesta da bi čitavog dana mogao da trči okolo. Zapravo, istina je dosta drugačija. Hrtovi su obično mirni i opušteni. Vole da se izležavaju i prija im povremena šetnja.

*Foto: Shutterstock

Scroll to top