BalkansPress

Dobro došli!

Donose samo radost Nežan pogled, mahanje repom ili pružanje šape mogu u naše živote da unesu mnogo radosti. Životinje znaju kako da razvesele usamljenu osobu

Kućni ljubimci u naš život unose mnogo sreće i radosti, što je, nažalost, često vrlo teško postići u međuljudskim odnosima.

Bez obzira na to što se penju na kauč, ostavljaju dlake po kući, zahtevaju najmanje tri šetnje dnevno i što su ponekad tvrdoglavi, vlasnici ih beskrajno vole i smatraju ravnopravnim članom porodice. Baš kao i ljudi, i psi i mace osećaju tugu ili radost, a ljudi ta raspoloženja znaju da prepoznaju.

Jednom kada razvijete čvrstu vezu sa svojim ljubimcem, baš kao sa detetom i prijateljem, nije vam teško da oprostite nestašluke koje oni ponekad znaju da prirede. Zauzvrat, oni nas uče kako da budemo plemeniti, da damo i primimo ljubav i pažnju.

 

1. NUDE BOLJI DRUŠTVENI ŽIVOT

Za razliku od osoba koje nemaju kućne ljubimce, vlasnici životinja imaju prilike da razgovaraju s drugim vlasnicima. Izvodeći psa u redovnu šetnju stvaraju se prijateljstva (ne samo četvoronožna), razmenjuju saveti, a često se ugovaraju zajedničke šetnje i istrčavanja. Mačkoljupci takođe rado razmenjuju savete i pričaju o simpatičnim nestašlucima ovih vragolana.

*Foto: Shutterstock

*Foto: Shutterstock

2. POVEĆAVAJU SAMOPOUZDANJE


Ako ste imali loš dan i osećate se loše, vaš ljubimac će uvek biti tu da vas uteši. Dokazano je da samo pet minuta maženja s psom ili macom može da smanji nervozu i stres koji su se nakupili tokom dana. Njima nije važna boja vaše kože, da li ste obrazovani ili ne, da li imate novca ili ste siromašni - oni će vas uvek jednako voleti i za njih ćete uvek biti vođa koji se poštuje i voli. S njim znate da niste sami i da uvek imate kome da se vratite.

3. POBOLJŠAVAJU RASPOLOŽENJE


Dokazano je da i samo gledanje ljubimca poboljšava raspoloženje njegovog vlasnika. Terapeuti osobama koje se bore s depresijom često preporučuju da nabave kućnog ljubimca - jer oni vole bezuslovno! Vodeći računa o njemu, tako što ćete zajedno s njim šetati, igrati se s njim i maziti ga, na neki način vodite brigu o samom sebi.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs)

Scroll to top