BalkansPress

Dobro došli!

Kućni ljubimci su i velika odgovornost i kad ga nabavljate detetu, računajte da će ta odgovornost u prvom redu biti na vama. Psiholozi smatraju da briga oko životinjica smiruje i usrećuje čoveka, posebno kad su u pitanju psi i mačke koji i tekako pokazuju privrženost svom vlasniku. Ujedno, dlakavi ljubimci mogu biti korisni za zdravlje.

Kada odraste, dete će moći da brine o njemu ali do tada tu ste vi. Zato ne nabavljajte psa ako ga ne mislite redovno šetati, ni ribice ako ne mislite redovito menjati vodu i brinuti se o akvarijumu.

Posedovanje kućnog ljubimca ima i niz prednosti koje pomažu detetu prilikom odrastanja i formiranja ličnosti.

 

Predstavljamo vam 8 razloga zbog kojih bi trebalo da nabavite ljubimca:

1. Odgovornost - Deca koja imaju kućne ljubimce razvijaju osećaj odgovornosti i brige za druge odmalena. Kućni ljubimci zahtevaju konstantnu brigu i negu i potpuno su zavisni o ljudima, koji ih hrane, zabavljaju, vežbaju... Zato briga oko ljubimca uči dete empatiji. Učeći kako se brinuti za drugo biće, dete će naučiti bolje da se brine i o sebi.

2. Samopouzdanje - Zajedno s odgovornošću, uz ljubimca dete jača samopouzdanje. Kad su deca uspešna u brizi oko ljubimca, ponosni su na sebe i osećaju se dobro. Zauzvrat, raste im samopouzdanje.

3. Manja sklonost alergiji i astmi - Mnoga istraživanja su pokazala kako deca koja odrastaju uz ljubimce imaju manje šanse od razvoja alergije i astme. Izložena prašini sa životinjskih dlaka jeca razvijaju jači imunitet i imaju čak dvostruko manje šanse da kasnije razviju jaku alergiju.

4. Vežba i igra - Ljubimci, posebno psima potrebno je vežbanje i igra. Ako je vaše dete dovoljno veliko da samostalno šeta psa, to je odlično jer će se tako i ono više kretati i biti na svežem vazduhu.

 

5. Smirenost - Ljubimci smiruju decu. Kao i odrasli, i deca se okreću ljubimcima kad su tužna, ljuta ili uznemirena. Ljubimci daju magičnu utehu, posebno oni dlakavi koje možete maziti. Njihova je ljubav bezuslovna.

6. Olakšanje od stresa - Zajedno sa smirenjem, ljubimci nam pomažu da se opustimo. Posebno psi imaju terapeutsku ulogu u porodici. Već samo maženje psa deci pruža osećaj sigurnosti. Ljubimcima se možete izjadati o svemu jer vas ne prekidaju u govoru i ne daju vam neželjene savete – jednostavno su tu za vas kad vam treba uteha. Čak i mačke, koje su za razliku od psa samovoljne, smiruju svojim predenjem i maženjem.

7. Poboljšanje sposobnosti čitanja - Vaš novopečeni školarac mora vežbati čitanje? On će radije čitati svom ljubimcu nego nekoj odrasloj osobi, koja će ga stalno ispravljati.

8. Disciplina - Odrastajući s ljubimcem, dete se ujedno uči disciplini. Dokazano da se deca uz ljubimce bolje disciplinuju i uče istoj.

Scroll to top