BalkansPress

Dobro došli!

Nemački proizvođač Folksvagen predstavio je redizajnirani popularni model "polo" u petak tokom svetske premijere u Berlinu. Reč je o šestoj generaciji automobila čiji su prethodnici prodati u više od 14 miliona primeraka, a u svim verzijama karoserije i u više od 16 miliona.

 

"Polo" se na tržištu nalazi od 1975. godine, a poslednja generacija ugledala je svetlost dana 2009. pri čemu je pre tri godine i osvežena. Ipak, već odavno je bilo jasno da je stiglo vreme za nešto više od zatezanja bora, a rezultat svega vizuelno izgleda ovako:

Uspešnu priču šesta generacija "pola" pokušaće da nastavi čištijim, moćnim dizajnom, prostranijom unutrašnjošću, delotvornijim pogonskim agregatima i sistemima za pomoć u vožnji, pa se dobija paket kojeg su tokom prezentacije ljudi iz Folksvagena opisali kao kombinaciju harizme i tehnoloških dostignuća automobila koji u segmentu nema konkurenciju po pitanju prostora u svojoj unutrašnjosti.

 

Novi "polo" čini se odraslijim i sportskijim, a utemeljen je na MQB A0 platformi, u većem izdanju (4053 (+81) x 1751 (+69) x 1446 (-97) mm, međuosovinski razmak 2564 mm (+94)) u odnosu na prethodnike, svakako i udobnije za putnike koji će u njemu imati više mesta za sebe i svoje stvari u prtljažnom prostoru čija je zapremina sa 280 narasla na 351 litar, ali i vozača kojem kao pomoć stoje sistemi dosad rezervisani za klasu "golfa" i "pasata". Uz tempomat, LED prednja svetla sa funkcijama "coming-home" i "leaving-home", sistem nadzora sa automatskim kočenjem i prepoznavanjem pešaka nalazi se već u osnovnom modelu "pola" koji će na nemačkom tržištu startovati sa cenom od 12,975 evra.

Digitalna instrument tabla, središnji ekran dijagonale od 6,5 do 8 inča, "hands-free" ključ, panoramski krov, bežično punjenje pametnog telefona, i druge opcije poskupljuju ovaj auto, ali ga i čine privlačnijim, dok ga sigurnijim čini niz sistema za pomoć vozaču kao što su nadzor i upozorenje mrtvog ugla, prelaska iz vozne trake, itd.

 

Šestu generaciju "pola" moguće je personalizovati izborom presvlaka (nudi ih se 11 različitih), kao i nizom detalja iznutra. Postojaće izboru od 14 karoserijskih boja i 12 setova felni dimenzija od 14 do 18 cola.

Na tržište širom Evrope "polo" stiže već ove godine sa velikim rasponom Euro 6 motora čija je snaga od 65 do 150 KS, ali odmah i svojom GTI verzijom sa 200 KS kojem je do 100 km/h potrebno 6,7 sekundi. Premijerno je dostupan i sa motorom na prirodni plin.

(Izvor: srbijadanas.com)

Scroll to top