BalkansPress

Dobro došli!

Sve veći broj saobraćajnih nesreća sa teškim posledicama i smrtnim ishodima, pa se postavlja pitanja da li vozači zaista dobro poznaju i poštuju saobraćajne propise.

Evo jedne situacije u kojoj bi svaki vozač mogao da se nađe. Tri automobila na raskrsnici sa saobraćajcem, od tri automobila jedna su policijska, kojima su i uključena rotaciona svetla. Ko ima prvenstvo prolaza?

 

Na raskrsnici ili u susretu sa drugim vozilom, vozač je dužan da propusti vozilo koje dolazi sa njegove desne strane – pravilo desne strane, piše portal Itablice.com. Izuzetak od ovog pravila, tramvaj u svim slučajevima ima prvenstvo prolaza.

Takođe, vozila sa pravom prvenstva prolaza odnosno vozila pod pratnjom, sa uključenim rotacionim svetlima, imaju u svim slučajevima najveći prioritet i pravo prvenstva prolaza, čak i u odnosu na tramvaj. 

Vozač vozila koji na raskrsnici skreće ulevo, dužan je da propusti vozilo koje dolazeći iz suprotnog smera na raskrsnici zadržava pravac kretanja ili skreće udesno, ako saobraćajnim znakom nije drugačije određeno.

Izuzetno od gore navedenih pravila saobraćaja, na neregulisanoj raskrsnici, vozila sa pravom prvenstva prolaza i vozila pod pratnjom sa uključenim rotacionim svetlima imaju pravo prvenstva prolaza u svim slučajevima.

Scroll to top