BalkansPress

Dobro došli!

Lažiranjem kilometraže cena automobila raste od dve, pa do pet hiljada evra. Posebno su pogodni za manipulisanje automobili proizvedeni nakon 2000. godine.

Evropski parlament je priznao da brojni automobili na tržištu polovnjaka imaju skinutu kilometražu. U izveštaju o manipulacijama s brojačima kilometara se predlažu zakoni kojima bi takve prevare bile tretirane kao krivično delo.

Prema istraživanju Nemačkog automobilskog kluba (ADAC) gotovo svaki treći polovni automobil koji se trenutno prodaje u Nemačkoj ima skinutu kilometražu. U slučajevima polovnih automobila koji su namenjeni za izvoz ta se brojka penje do gotovo 50 odsto.

 

Dakle, gotovo polovina svih polovnjaka koji se uvezu iz Nemačke zapravo su čista prevara krajnjeg kupca, jer ne dobija onakav automobil kakav je platio.

- Potpuno je svejedno ukrade li se nekome iz novčanika hiljadu ili dve evra ili se za taj iznos prevari na kupoprodaji polovnog automobila, jer kupac plaća nerealno stanje, odnosno onakvo kakvo prikazuje brojač kilometara - kažu iz ADAC-a.

S obzirom na te činjenice, pravnici se slažu da je evropski parlament na dobrom putu i da je nužno prevare s manipulacijom pređenih kilometara tretirati kao krivično delo.

PROČITAJTE: NAKNADA ZA PENZIONERE: Dva puta godišnje pomoć od po 7.000?

Lažiranjem kilometraže cena automobila raste od dve pa do pet hiljada evra.

- Kada sam prodao prvi automobil jednom čoveku sa Balkana, nisam mogao da se načudim da se kod nas tako smanjuje kilometraža. Nakon što sam kasnije video da to skoro svi kupci rade, ultimativno sam zapretio kupcima da ću objaviti istinu o njima i fotografiju stvarne kilometraže. Mogu reći da je to prestalo, barem kada su moji automobili u pitanju - govori čovek sa naših prostora koji živi i radi u Nemačkoj, u okolini Frankfurta.

 

"Korekcije" se kreću najčešće od 100 do 300 hiljada kilometara, a stručnjak koji lažira kilometražu naplati u proseku 50 evra po automobilu. Stvarnu kilometražu bez računara nemoguće je utvrditi. Lažiranjem kilometraže cena automobila raste i do pet hiljada evra. Posebno su pogodni za manipulisanje automobili proizvedeni nakon 2000. godine, kad su mehanički brojači pređenih kilometara zamenjeni digitalnim. Naprave za resetovanje brojača pređenih kilometara mogu se nabaviti za manje od 10.000 evra, a brojač je moguće izmanipulisati u roku od 30 sekundi.

PROČITAJTE: SERGEJEVA FONDACIJA SE OGLASILA I OTKRILA PRAVU ISTINU: Da, ulagali smo u investicioni fond, a evo i KOLIKO NOVCA!

Belgijski model kontrole

U Poljskoj, u kojoj je najveće tržište polovnih automobila u EU, čak 90 odsto uvezenih kola nema korektno prikazanu kilometražu. Najveći izvoznik takvih automobila je već spomenuta Nemačka, iz koje izađe trećina automobila s takvom kilometražom. Primenom belgijskog modela ovakve stvari bi se smanjile. Još 2006. Belgija je uvela sistem "Car-Pass" i napravila bazu podataka u koju se upisuje određen broj kilometara prilikom svake posete autoservisu ili vulkanizeru.

(BalkansPress / informer.rs)

Scroll to top