BalkansPress

Dobro došli!

Kako biste reagovali kada bi vam neko ponudio da kupite automobil iz 1991. godine, koji je u svoje vreme predstavljao sam vrh svoje klase, pun dodatne opreme, sve vreme garažiran i savršeno očuvan...

Prvo što biste pomislili verovatno bi bilo da je, bez obzira na sve, mnogo "mator" i "da mora je dosta prešao". I tu bi vas ovaj Mercedes-Benz 300D Turbo potpuno iznenadio, budući da je poslednjih 29 godina proveo u garaži i da na njegovom kilometar satu stoji broj - 378.

PROČITAJTE: REČ STRUČNJAKA: Evo zašto je LOŠE da auto zimi radi u leru

Zvuči skoro potpuno neverovatno da jedan tako kvalitetan automobil star skoro pune tri decenije nije do sada nekoliko puta "obrnuo brojčanik".

Automobil pripada W124 seriji, proizvođenoj između 1984. i 1995. godine. W124 je bio prvi model o kome se govorilo kao o E-klasi, da bi njegov naslednik (W210) to ime zvanično i poneo.

 

Modeli te Mercedesove serije pročuli su se po svom izuzetnom kvalitetu izrade, izdržljivosti i pouzdanosti u vožnji, kao veoma udobnoj i prostranoj kabini.

Ovaj 300D Turbo pokreće najsnažniji Mercedesov dizelaš u tadašnjoj gami, trolitarsko redni šestocilindraš sa 143 konjske snage i maksimalni obrtnim momentom do 270Nm. Njegova snaga se na zadnje točkove prenosi preko automatskog 4G-Tronic menjača.

 

Automobil je pre skoro tri decenije bio naručen u Španiji, gde je prvi i jedini put registrovan 4. decembra 1991. u Huelvi, nedaleko od Sevilje. A pošto je to vlasniku bio samo jedan od automobila iz njegove flote, Mercedes je ostao zaboravljen u garaži sve do skoro.

Inače, kako navode kolege sa sajta AutoRepublika, prema originalnom cenovniku iz 1991. godine, početna cena Mercedesa 300D Turbo u Nemačkoj je iznosila 64.000, dok je cena ovog primeraka bila skoro 85.000 nekadašnjih nemačkih maraka. Kada se u tu cenu uračunaju protok vremena i efekti inflacije, ta suma bi danas bila ekvivalentna iznosu od oko 98.000 evra.

 

Ovaj "španski" Mercedes 300D Turbo, 29 godina kasnije, našao se u rukama ljudi iz kompanija Mechatronik, poznatog specijalizovanog restauratora i dilera klasičnih Mercedesovih automobila (na čijem sajtu se mogu naći neki od zaista izuzetnih i jednstvenih modela slavnog bavarskog proizvođača).

Kevin Bic, iz Mechatronik-a, kome se zahvaljujemo na ustupljenim fotografijama, za Telegraf.rs potvrđuje da je automobil zaista u odličnom stanju, što se iz priloženog može i videti. Ipak, budući kupac bi svakao trebalo da uradi servis, pošto su godine stajanja sigurno ostavile nekog traga na mehaniku.

Mechatronik automobil prodaje po ceni 59.900 evra (sa plaćenim porezima), a budući kupac ovog Mercedesa uz automobil dobija pripadajući komplet alata i originalne španske registarske tablice iz 1991. godine.

(BalkansPress / Izvor: Telegraf.rs)

 

Scroll to top