BalkansPress

Dobro došli!

Nakon čitanja ovog teksta ćete se verovatno iznervirati kad shvatite koliko para ste do sada bacili zbog pogrešnog održavanja vašeg ljubimca na četiri točka, ali posmatrajte to sa vedrije strane:pomoći ćemo vam da ubuduće iste količine novca – uštedite.

Većina automobilskih stručnjaka se složila da se, ukoliko se budete pridržavali ovih 10 zapovesti, više nećete ogrešiti o vlastiti džep.

1. Ne punite rezervoar do vrha!

Onog trenutka kada drška za benzin klikne, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko u njega stane. Nema potrebe stisnuti ručicu još dva, tri, puta, kako bi rezervoar sigurno bio pun: to gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete ga ipak platiti.

2. Dobro zatvorite poklopac od rezervoara!

Benzin će ispariti, ako ima dotok vazduha. Zbog labavih, neispravnih i oštećenih poklopaca godišnje ispari i do 540 miliona litara goriva. Zato, dobro zavrnite poklopce!

 

3. Parkirajte auto u garaži!

Garaža auto drži toplim zimi, a hladnim leti. Na taj način nećeš trošti gorivo na grejanje auta, kako bi otopio led sa njega, niti ćeš leti morati da pališ klimu baš svaki put kad sedneš u auto.

4. Držite se hlada!

Kada su visoke temperature, auto je najbolje skloniti sa sunca, jer osim što ga greje, zbog topline isparavaju i znatne količine goriva. 

5. Napumpajte gume!

Izbalansiraj gume. Neizbalansirane gume, koje imaju nejednak, slab pritisak, brže se troše i pružaju veći otpor pa motor mora raditi snažnije, kako bi održao željenu brzinu. Gume koje imaju slab pritisak doprinose da se potrošnja goriva poveća za čak 15 posto.

6. Jednom mesečno proverite pritisak u gumama

Pritisak u gumama treba izmeriti kada su one hladne. Idealno vreme je odmah ujutro, kada je automobil bio u mirovanju, a gume hladne.

 

7. Održavajte motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene i neispravne svećice, može trošiti i do 30 posto više goriva.

8. Zameni vazdušne filtere

Pripazite na vazdušne filtere motora. Kada se na njima nakupi lišće, pauci i druga prljavština, potrebno ih je zameniti jer guše motor. Uredni vazdušni filteri mogu vam uštedeti i do 10 posto goriva. Svaki put kada menjate ulje, bilo bi dobro da promenite i vazdušne filtere. Otprilike, svaka tri meseca. 

9. Koristite kvalitetno ulje

Upotrebljavaš li ulje koje ti je preporučio proizvođać automobila, možeš uštedeti 1 do 2 posto goriva. Na pojedinima je istaknuto kako su energetski bolji, jer sadrže supstance koje sprečavaju trenje.

10. Ne štedite na održavanju

Automobil će raditi optimalno, ako ga optimalno i održavate.

Scroll to top