BalkansPress

Dobro došli!

Istraživači iz nemačkog grada Drezdena uspeli su da naprave gumu koja može sama sebe da „leči“.

Njihov novi izum na primer kod auto gume ne mora da se nosi kod vulkanizera, jer zbog njihovog dodatka ugljenika i azota ona može da se „zaceljuje“…

Od vremena kada je izmišljena auto guma od strane Tomasa Henkoka sredinom 19. veka koji je patentirao proces vulkanizacije, proizvođači gume do danas na isti način je proizvode.

 

Međutim, Armit Das i njegove kolege sa Instituta „Lajbnic“ u Drezdenu, otkrili su način da naprave auto gumu bez procesa vulkanizacije.

Ova samozaceljujuća guma je sastavljena od dugačkih nizova molekula koji su međusobno isprepletani. Procesom vulkanizacije guma se ojačavala, ali ostajala elastična. Kada se probuši ili iseče, hemijske veze pucaju i ne mogu ponovo da se revulkanizuju.

Nemački istraživači iz Drezdena su uspeli da hemijski modifikuju gumu koja se koristi za automobilske pneumatike tako da nema potrebe za vulkanizacijom. Njihovog aditiv na bazi ugljenika i azota omogućava gumi da ponovo uspostavi hemijske veze koje su prekinute.

Kada se probuši ili iseče, guma koja se sama „zaceljuje“ može da povrati izdržljivost i elastičnost. U eksperimentu, guma istraživača se sama zacelila na sobnoj temperaturi, što znači da bi za probušenu gumu samo bilo dovoljno da je zamenite i ostavite u gepeku nekoliko dana.

I eto ponovo „nove“ auto gume spremne za novi put.

Scroll to top