BalkansPress

Dobro došli!

Decenijama su bili u upotrebi paralelni nazivi za mesece u Srbiji.

Dok većina evropskih naroda koristi rimske nazive za mesece, slovenski narodi, a među njima i Srbi, su decenijama koristili stare nazive za mesece, a u srednjevekovnoj Srbiji bili su u upotrebi paralelno i stari nazivi i rimski nazivi za mesece.

 

meseci naziv printscreen

Stari nazivi za mesece, Foto: Printscreen/ srpskaenciklopedija.org

Kako su nastajala ova stara imena za mesece?

Slovenski narodi su stare nazive za mesece dobijali tako što su ih prilagodili prirodnim pojavama klimatskim uslovima, privredi i običajima koji se vezuju za konkretan mesec. Recimo, "siječanj" je januar jer je to mesec kad se seku drva.

Zbog ovoga svi slovenski narodi imaju slične nazive za mesece, iako su živeli udaljeni jedni od drugih. Hrvati i danas koriste stare slovenske nazive za mesece, pa se zbog toga mnogo razlikuju od ustaljenih rimskih naziva u Srbiji.

 

Hrvatski nazivi za mesece

Siječanj je Januar
Veljača je Februar
Ožujak je Mart
Travanj je April
Svibanj je Maj
Lipanj je Jun
Srpanj je Jul
Kolovoz je Avgust
Rujan je Septembar
Listopad je Oktobar
Studeni je Novembar
Prosinac je Decembar

Koji su srpski narodni nazivi za mesece?

Do 19-og veka su bili u upotrebni i stari nazivi za mesece, što možemo zaključiti na osnovu "Srpskog rječnika" Vuka Karadžića koji je uvrstio ove nazive u njega, opisavši ih kao stari srpski nazivi za mesece. Iako se razlikuju od staroslovenskih naziva, imali su isti princip pa se lako može zaključiti koji je mesec pandan kom staroslovenskom nazivu.

Ti meseci su redom: koložeg, sečko, derikoža, lažitrava, cvetanj, trešnjar, žetvar, gumnik, grozdober, šumopad, studen, koledar.

Mnogi smatraju da se razlaz sa staroslovenskim imenima za mesece u Srbiji dogodio tek sa prihvatanjem gregorijanskog kalendara 1919. godine.

(Espreso/T.Š.)


Scroll to top