BalkansPress

Dobro došli!

Novak Đoković nije mogao da brani tri uzastopno osvojene titule na Australijan openu jer je iz te zemlje deportovan kao "opasnost po zdravlje i red u državi", ali histerija oko njegovog statusa u svetu tenisa ne prestaje.

A jedino se histerijom i može nazvati kampanja koja se protiv najboljeg tenisera sveta vodi u pojedinim zapadnim medijima.

Poslednji primer, ne i jedini iz te zemlje, stiže iz Velike Britanije.

PROČITAJTE: ŠOK I NEVERICA U SVETU: Nadalu nije dobro, kakav tekst čuvenog engleskog lista o Đokoviću!

 

Naime, engleski "Dejli ekspres" tvrdi da desetine hiljada teniskih navijača traži da se Đokoviću izrekne zabrana učestvovanja na grend slem turnirima.

Naša redakcija vam od reči do reči prenosi tu tvrdnju "Ekspresa":

"Čitaoci sportske rubrike Ekspresa žele da Đokoviću bude zabranjeno da učestvuje na preostalim grend slem turnirima u 2022. godini ako ostane nevakcinisan.

EPA / DARREN ENGLAND

*EPA / DARREN ENGLAND

Ogromnih 80 odsto njih veruje da Đoković treba da dobije zabranu učestvovanja na tri grend slem turnira koje su ostala da se odigraju u ovoj godini. Svetski broj 1 je deportovan iz Australije dan uoči početka Australijan opena, ušavši u tu zemlju sa medicinskim izuzećem kako bi zaobišao obavezu potpune vakcinacije, propisane za sve učesnike.

Više od 40.000 čitalaca Ekspresa je glasao u našoj anketi, a ogromna većina je zatražila da se Đokoviću ne dozvoli dolazak na Rolan Garos, Vimbldon i Ju-Es Open.

 

 

Đokovićevo učešće na Australijan openu je visilo u vazduhu nekoliko mesei jer su se tamošnji ministri opredelili da uvedu obaveznu vakcinaciju za one koji dolaze, a tome se svetski broj 1 protivio. Organizatori turnira su potvrdili u novembru 2021. da je vakcinisanost obavezna za sve tenisere, ali je devetostruki šampion iz Melburna ostao tih i po pitanju sopstvenog statusa i odluke o tome da li će ili neće učestvovati na prvom grend slemu u novoj sezoni.

On je potom iznenadio sve saopštenjem na Instagramu, potvrdivši da 'ide tamo dole' zahvaljujući činjenici da je od Teniskog saveza Australije dobio medicinsko izuzeće od vakcinisanja.

*Novak Đoković / FOTO: Tanjug

Usledilo je 11 dana haosa, jer je Đoković najpre zadržan na arodromu, po dolasku u Australiju, a potom mu je viza ukinuta nakon celonoćnog ispitivanja. Zatim je Novak proveo vikend u Vladinom imigracionom hotelu, dok je čekao na sudsko rešenje ove situacije, a ono je doneto u njegovu korist. I to po osnovu "proceduralne pravičnosti" (koja je bila narušena na aerodromu), što mu je dozvolilo da bude u Melburnu i trenira pred Australijan open.

Ali, australijski ministar za imigracije, Aleks Houk, iskoristio je svoje pravo po tamošnjem zakonu da po drugi put ukine Đokovićevu vizu, a onda je Savezni sud podržao tu odluku i svetski broj 1 je deportovan iz Australije dan pred početak turnira.

 

"Ima još loših vesti"

Ima još loših vesti za 34-godišnjaka, jer se nalazi pred zabranim učešća na sledećem grend slemu, Rolan Garosu, nakon što je Franuska uvela nove Kovid-propise. Prema njima, svi nevakcinisani pojedinci imaju zabranu dolaska u tzv. javne građevine, uključujući i sportska borilišta. Uz to, ministar sporta je potvrdio da ovo pravilo važi i za francuske i za strane sportiste. Vimbldon bi mogao da bude jedini grend slem na kome bi broj 1 mogao da igra ove godine, jer se zabrana učešća nevakcinisanima očekuje i za Ju-Es open, koji je na programu krajem leta.

 

Rezultati ankete o zabranama za Novaka Đokovića

Većina teniskih navijača se slaže da Đoković treba da bude izbačen sa tri preostala grend slema u ovoj godini, kao i sa Australijan opena 2023, ako ostane nevakcinisan.

Preko 80 odsto od 42.111 čitalaca Ekspresa koji su glasali u našoj anketi tvrde da ta zabrana mora da se izrekne Novaku ako i dalje bude nevakcinisan. Napsram 33.651 osobe koje su izrazile takvo mišljenje, samo 7.689 čitalaca se protivilo pomenutoj zabrani učešća, dok je 771 učesnik ankete bio neodlučan. Upitani pojedinačno o grend slem turnirima (onim koji se održavaju u engleskom govornom području), 79% čitalaca Ekspresa smatra da osvajač 20 najvećih titula ne treba da igra ni na Vimbldonu, ni na Je-Es openu. NJih 33.213 smatra da Đokoviću ne treba dozvoliti dolazak na Vimbldon, a 33.073 da zabrana treba da se odnosi i na turnir na Flešing Medouzu. 

*Rezultati ankete "Dejli ekspresa" o izricanju grend slem zabrana za Đokovića / Skrinšot / Dejli ekspres

Što se tiče sledećeg izdanja Australijan opena, navijači ne žele da vide povratak devetostrukog šampiona ako se ne vakciniše. NJih 78%, od 42.097 učesnika te ankete, glasalo je da se Đokoviću zabrani učešće na AusOpenu 2023 ako i dalje ostane nevakcinisan, dok 7.798 ljudi misli da mu treba omogućiti povratak. Dok se još ne zna da li će Srbin moći da se nadmeće na ovogodišnjim grend slem turnirima, on će se vratiti na ATP turneju za tri sedmice, na nadmetanju iz serije 500 u Dubaiju, zaključuje se u tekstu "Dejli ekspresa".

Scroll to top