BalkansPress

Dobro došli!

Trkači iz Srbije pobedili su u trci kroz Atakamu, najsuroviju pustinju na svetu, u dužini od 500 kilometara i oborili rekord koji sada iznosi 34 sata i 55 minuta. Srpski tim je pobedio u jednom od najzahtevnijih izazova na svetu i dosadašnji rekord popravio za čak dva sata.

U završnicu trke tim Srbije, u kome su Biljana Cvijanović, Stefana Cerovina, Marko Vozab, Aleksa Jovanović, Marko Tomić i Milko Babić, ušao je sa vodeće pozicije.

"Naši trkači su uspeli da postave novi rekord, savladaju 500 kilometara nepoznatog terena, izdrže sve prepreke, prođu visinske razlike od nula do čak 3.500 metara nadmorske visine i iza sebe ostave 15 ekipa iz čitavog sveta. U samom finišu, srpski tim od 14 članova je ruku pod ruku došao do cilja, simbolizujući da je pobeda rezultat udruženih napora i timskog rada trkača i suporta", dodaje se u saopštenju.

 

"Zadovoljni smo i srećni, iako smo delom i dalje u neverici šta se desilo i šta smo uradili. Vrlo smo ponosni na uspeh našeg tima. Uvek volim da napomenem koliko je bitno zajedništvo i tim. Bez tima i podrške, ovo ne bi uspelo. Možda nismo ultrabrzi kao neki od takmičara ovde, ali se ističemo po izuzetnom timskom duhu i pojedincima koji su spremni da reše sve izazove koji se pojave", izjavio je kapiten Trkačkog kluba Adidas Runners Belgrade Aleksa Jovanović.

U trci od Ikikea do San Pedra, jedino pravilo je da trkači moraju da stignu od starta do cilja trčeći u najkraćem mogućem vremenu, a pronalaženje prečica koje skraćuju put i uštede vreme je dozvoljeno, omogućavajući takmičarima da ostvare prednost.

Детаљ са трке

*Detalj sa trke

"Ekipa MAFFS iz Čilea, koja je zauzela drugo mesto, bila je upoznata sa rutom i koristila je pet ili šest prečica koje je imala na raspolaganju. Prema pravilima, korišćenje prečica omogućavalo je timu da stekne prednost u odnosu na ostale ekipe. I mi smo iskoristili neke od prečica koje smo pronašli tokom istraživanja rute nekoliko dana ranije, a jednu smo čak otkrili tokom same trke. Ovo nam je u nekim trenucima pružilo značajnu prednost u odnosu na druge timove", objasnio je Jovanović.

U saopštenju se navodi da su se srpski sportisti suočili i sa mnogim izazovima, od tehničkih problema sa vozilom do nemogućnosti dela tima da učestvuje, pa čak i ekstremnih temperatura.

"Ove neočekivane situacije su dovele do odluke nekih timova da odustanu. Ipak, snaga zajednišva i timskog duha prevladala je sve prepreke, vodeći naš tim do apsolutne pobede i obaranja rekorda u vremenu potrebnom za završetak trke", dodaje se u saopštenju.

 

"U jednom trenutku je pukla guma na vozilu koje je prevozilo trkače, pa je došlo drugo vozilo, a deo ekipe je morao da se isključi kako bi otišli da zamene gumu. Ta zamena je trajala tri, četiri sata. Neke ekipe su upravo zbog ovog problema odustale, ali mi smo istrajali do kraja. Svi smo se toliko dali ovoj trci, do granice iscrpljenosti, da se nama četvoro ljudi razbolelo, a jedan od njih je bio naš najjači trkač Marko Vozab. Na kraju se i Markova zamena razbolela svega 12 sati pred trku. To nas je dovelo do toga da uključimo našeg fizioterapeuta Nemanju Maksića, koji je bivši trkač, kao zamenu. Tako smo izgubili mogućnost za oporavak koji smo planirali da imamo tokom pauza, uz masaže i istezanje", istakao je Jovanović i dodao da im je zapravo najveći protivnik bila pustinja i ekstremni uslovi.

Uslovni za trku bili su izuzetno zahtevi.

Детаљ са трке

*Detalj sa trke

"Od ekstremnih vrućina od 44 stepena Celzijusa i nemilosrdnog sunca na visokim nadmorskim visinama, hladnih noći sa temperaturom od samo pet stepeni Celzijusa, pa do jakog i snažnog vetra, uslovi su bili izuzetno zahtevni. U jednom trenutku naši trkači su bili na visini od 3.400 metara, te su često gubili dah", navodi se u saopštenju.

"Pre nego što su se upustili u izazov u Čileu, naš tim je već dva puta istrčao stazu od Los Anđelesa do Las Vegasa, kroz nemilosrdnu pustinju Mohave u okviru ‘The Speed Project’. Zahvaljujući ne samo fizičkoj spremnosti, već i pažljivo osmišljenim strategijama koje su pripremali mesecima unazad, Biljana Cvijanović, Stefana Cerovina, Aleksa Jovanović, Milko Babić, Nemanja Maksić i Marko Tomić su ne samo osvojili pobedu i oborili rekord, već su i sa ponosom predstavili sebe i svoju zemlju. Njihovo iskustvo je pokazalo da podrška tima i zajednice igra ključnu ulogu u trijumfu u ekstremnim trkama", zaključuje se u saopštenju.

Scroll to top