BalkansPress

Dobro došli!

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da čim je nekadašnji predsednik Boris Jeljcin progovorio u odbranu Jugoslavije, odmah se „u očima zapadnjaka pretvorio u alkoholičara“.

Odluke o situaciji u vezi sa Krimom bile su dobro promišljene i nema sumnje u njihov uspeh jer je istina na strani Rusije, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

„Naprosto, jači smo. Jači od svih. Zato što smo u pravu. Istina je moć . Kada Rus oseća da je u pravu nepobediv je“, rekao je Putin intervjuu u okviru projekta agencije TAS S „Najviši zvaničnici“.

Na pitanje da li su procenjene sve posledice postupaka Rusije u vezi sa Krimom, ruski predsednik je odgovorio potvrdno .
„Da. To je strateška odluka“, naveo je on i dodao da veruje da će se u vezi sa Krimom sve dobro završiti. Šef Kremlja je istovremeno istakao da Rusija ne planira da se nadmeće sa zapadnim zemljama niti da podiže novu „gvozdenu zavesu“, ali da želi da se bori za svoje geopolitičke interese.

„Čim Rusija stane na svoje noge, postane jača i pretenduje da brani svoje interese van svoje teritorije, mišljenje o njoj i o njenim liderima se promeni u tren oka“, kazao je on i podsetio da je tako bilo i kada je prvi predsednik Rusije Boris Jeljcin stao u odbranu Jugoslavije.

Na najvišim nivoima, svet je sve odobravao, rekao je Putin i dodao da je Zapad sa jednoglasnim odobravanjem prihvatao sve što je on (Jeljcin) radio.

„Ali, čim je glasnije progovorio u odbranu Jugoslavije, odmah se, u očima zapadnjaka, pretvorio u alkoholičara i lošeg, poročnog čoveka“, rekao je Putin.

Svi su, dodao je, odjednom saznali da Jeljcin voli da popije.

„A šta, zar je to ranije bila tajna? I zar je bilo ikog ko za to nije znao? Svi su to znali, ali to nije smetalo njegovim kontaktima sa svetom“, rekao je Putin.

Ali, čim je došao trenutak da se brane ruski interesi na Balkanu i čim je on (Jeljcin) to otvoreno rekao, pretvorio se u neprijatelja Zapada“, konstatovao je Putin.

Prema njegovim rečima, danas je situacija slična po pitanju Ukrajine gde se pretpostavlja da Rusija ima interese, ali joj se osporava da ih brani, prenosi Tass.

 

„Neću doživotno da vladam“

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne namerava doživotno da bude na toj funkciji, ali nije isključio da se možda ponovo kandiduje 2018. godine.

U intervjuu agenciji Tas s, na pitanje da li će ostati zauvek predsednik, Putin je odgovorio „Ne“.

„To će biti pogrešno i za zemlju štetno, i meni ne treba“, rekao je Putin.

Na pitanje da li će se ponovo kandidovati, Putin je kazao: „Da, postoji mogućnost da se ponovo kandidujem. Ustav dozvoljava, ali to ne znači da ću doneti takvu odluku“, rekao je Putin.

Rekao je da će se rukovoditi „opštim kontekstom“ i svojim raspoloženjem.

Putin je od 2000. do 2008. Bio predsednik države, u dva mandata, zatim je četiri godine bio premijer, i ponovo je izabran na mesto šefa države 2012. godine na šest godina, pošto je u međuvremenu promenjen Ustav

Putin: Veštačko sniženje cena nafte pogodiće sve

Veštačko smanjenje cena nafte pogodiće i one koji ga izazivaju, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu agenciji TAS.

- Ako se namerno snižavaju cene energenata, to će pogoditi i one koji izazivaju pad cena. To uopšte ne znači da će sankcije, nagli pad cena nafte i devalvacija nacionalne valute imati negativne rezultate ili katastrofalne posledice samo za nas. Ništa od toga se neće dogoditi – rekao je Putin.

Ruski predsednik je kazao da problema ima, da su oni prisutni i da će se povećavati, što će pogoršati situaciju, ali ne samo u Rusiji već i u partnerskim zemljama, uključujući one u kojima se proizvode gas i nafta.

On je izneo mišljenje da se cene nafte smanjuju između ostalog i zato što su SAD počele da vade naftu i gas iz škriljaca.

 

(Izvor: vestinet.rs)

 

 

FacebookTwitterLinkedin
Pin It

 

 

Scroll to top