BalkansPress

Dobro došli!

Ministarstvo odbrane Velike Britanije zamolilo je Sjedinjene Države za pomoć u potrazi za ruskom podmornicom, koja navodno plovi blizu obale Škotske.

Dva američka nosača aviona uočena su kako patroliraju severnim Atlantikom, blizu obale Škotske, prenosi Dejli mejl. Eksperti smatraju da poslednja u nizu molbi za pomoć ponovo otvara goruće pitanje sposobnosti Velike Britanije da se odbrani od spoljnih pretnji, naročito u vidu nuklearnih podmornica.

Angus Robertson, portparol Škotske nacionalne partije, smarta da je ovaj potez Velike Britanije “moljakanje saveznika za pomoć.”

 

Škotska obala. Foto: Flickr/Moyan Brenn

Škotska obala gde je primećena ruska podmornica

 

- Nakon što je odbrambeni avion “Nimrod” povučen iz upotrebe, Ministarstvo odbrane se našlo u situaciji “šta sad?”, pa je pribeglo vučenju Amerikanaca za rukav, kako bi se osigurali od ruske podmornice koja navodno kruži u britanskim vodama – kaže Robertson.

Britanska mornarica tvrdi da je uočen periskop u njihovim vodama, i to na mestu gde podmornice Kraljevske mornarice obično izranjaju, i ukazuju komandnom tornju da su u blizini. Međutim, periskop je brzo nestao iz vida, a Britanci sumnjaju da je reč o ruskoj nuklearnoj podmornici koja prati jedan od njihova četiri razarača iz klase “Vangard.”

(Izvor: Telegraf.rs)

 

 

FacebookTwitterLinkedin

Pin It

 

 

Scroll to top