BalkansPress

Dobro došli!

"Neko će morati da plati za to što je zaplenjeno 17,5 tona kokaina. Neko će zbog ova morati da umre. Sigurno postoji nekoliko osoba koje će šefovi okriviti za propast posla i oni će morati da plate glavom".

Ovako je za američke medije bivši visoki čelnik DEA Pedro Janer komentarisao rekordnu zaplenu kokaina u Filadelfiji, ističući zabrinutost za živote muškaraca među kojima ima ljudi sa naših prostora, a koji su pali u akciji i priznali da su bili deo međunarodnog lanca krijumčarenja narkotika.

*FOTO: TANJUG/AP

Pedro Janer je medijima još rekao i da je verovatno jedan deo tovara trebalo da ostane u Filadelfiji, odakle bi se dalje transportovao u druge delove SAD.

- Drugi deo je trebalo da stigne u Evropu, gde bi ga opet naručioci podelili i dalje transportovali do krajnjih odredišta - objašnjava Janer.

 

Rekordna pošiljka kokaina težine 17,5 tona, koja je prema dosadašnjim informacijama krenula iz Perua ka Evropi, tačnije Holandiji, presretnuta je u Filadelfiji, kada je tamošnja policija primetila anomalije na sedam brodskih kontejnera.

Policija oko broda na kom je pronađena droga

*Policija oko broda na kom je pronađena droga, FOTO: YOUTUBE

Prvog dana otkriveno je 16,5 tona ovog belog praha i uhapšena su dva člana posade od kojih je jedan Crnogorac Ivan Đurašević, odmah priznao da je za posao utovara dobio 50.000 dolara. Njegov kolega koji je takođe uhapšen tvrdio je da ga je za posao vrbovao Đurašević.

Narednih dana policija je pronašla još tonu kokaina dobro sakrivenu na teretnjaku "MSC Gajan", a broj uhapšenih se konstantno povećava. Lisice su stavljene i Bošku Markoviću (37), Aleksandru Kavaji (25) i Nenadu Iliću (39). U međuvremenu, tamošnje vlasti odlučile su da će pet članova posade uključujući i Crnogorca ostati u pritvoru do početka suđenja.

 

Pored toga, agenti Američkog federalnog istražnog biroa (FBI) ograničili su kretanje desetorici crnogorskih državljana koji se nalaze na brodu u Filadelfiji.

Osim četvorice uhapšenih, zabranu napuštanja broda dobili su i ostali pomorci iz Crne Gore. Nekima od njih, prema saznanjima "Dana", dozvoljeno je da se jave porodicama.

FBI ih u ovom trenutku ne tereti za krijumčarenje 16 tona kokaina, ali su saslušavani u okviru istrage i od njih su uzeti uzorci DNK-a. Njihov status će biti poznat nakon veštačenja narkotika.

*FOTO: TANJUG/AP

I kapetan teretnjaka Crnogorac

Da je među članovima posade najviše crnogorskih državljana potvrđuje i dokument koji je u posedu FBI, a u koji je list "Dan" imao uvid.

Pored kapetana broda Darka Roganovića, saslušavani su i Kotorani Marko Perović, Slobodan Vukašinović, Pero Marković i Vladimir Penda i Nikšićanin Veselin Mirković.

*FOTO: TANJUG/AP

PROČITAJTE: OBJAVILA ZASTRAŠUJUĆU FOTOGRAFIJU I KOMENTAR: Mirna ponovo juriša na Srpsku pravoslavnu crkvu!

 

U dokumentu koji je zaplenio FBI navode se svi detalji o članovima posade pomenutog broda, kao i vreme i datum ukrcaja tereta, licence pomoraca, početna tačka i krajnja destinacija.

Samo dvojica članova posade koji su ranije uhapšeni priznali su da su učestvovali u švercu narkotika, dok ostali crnogorski pomorci tvrde da nemaju veze sa pronađenim kokainom.

*FOTO: RAS SRBIJA

Američki mediji su objavili da nije otkriveno da li su svi članovi posade učestvovali u švercu i da za takve optužbe ne postoje materijalni dokazi. Nova hapšenja su usledila nakon saslušanja dvojice članova posade koji su uhapšeni odmah nakon zaplene narkotika.

PROČITAJTE: HLADAN TUŠ ILI BRZA PRUGA Ako Srbija reši Kosovo može li da "TRGUJE" SA EU?

Droga vredna više od milijardu evra

Vrednost oduzete droge procenjena je na više od milijardu evra. U istragu su uključeni i agenti DEA. Jedan od zvaničnika te agencije je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu. U ponedeljak veče nadležni su dobili informaciju da se na brodu nalazi droga, nakon čega je u luci u Filadelfiji izvršena kontrola. Kokain je otkriven u kontejnerima koji su bili na teretnom brodu.

Scroll to top