BalkansPress

Dobro došli!

Grčke vlasti ispalile su jutros suzavce i omamljujuće granate kako bi odbile navalu na stotine migranata koji žele da uđu u zemlju iz Turske, a nakon što je Turska izjavila da će otvoriti svoje granice za sve one koji žele da je pređu.

Sukobi su nastali blizu pograničnog sela Kastanies, duž ograde na granci sa Truskom, koja prati kopnenu liniju do reke Evros.

PROČITAJTE: Na Apeninima hara koronavirus: 27 novih smrtnih slučajeva u Italiji tokom zadnjih 24 sata!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice je rekao da će otvoriti granicu i pustiti sve one koji žele da je pređu, što je dovelo do toga da se ka Evropi zapute hiljade migranata.

Na graničnim prelazima nastao je haos, sve je više sukoba, nasilja.

 

Erdogan: Ako želi kraj migrantske krize, EU mora podržati turske inicijative u Siriji

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Evropska unija trebalo da podrži turske inicijative za rešavanje sukoba u Siriji ukoliko želi da se migrantska kriza privede kraju.

"Ako evropske zemlje žele rešiti problem, tada bi trebale podržati političke i humanitarne napore Turske u Siriji", rekao je Erdogan.

 

Njegove izjave usledile su u trenutku kada novi talas migranata pokušava iz Turske da pređeEvropu, nakon odluke Ankare da otvori svoje granice s Grčkom.

U svom govoru u Ankari, turski predsednik je evropske zemlje optužio za "kršenje" ljudskih prava jer "premlaćuju, sprečavaju iskrcavanje i čak pucaju" na migrante koji pokušavaju da se dočepaju Evrope.

Atina je demantovala optužbe Turske da je ubila migrantkoji su pokušavali da pređu na grčku teritoriju.

PROČITAJTE: ZAMENILA SAM PREKO 5.000 BEBA: Medicinska sestra na samrti iznela JEZIVO PRIZNANJE (FOTO)

 

Orban: 130.000 migranata je već na Balkanu, moramo ih zaustaviti

Mađarski premijer Vitkor Orban rekao je da je 130 hiljada migranata već prešlo tursko-grčku granicu i da moraju biti zaustavljeni što je moguće južnije.

"Neće biti dovoljno odbraniti grčko-tursku granicu", rekao je Orban na konferenciji sa ostalim premijerima zemalja Višegradske grupe (Poljska, Slovačka, Mađarska i Češka) u Pragu.

 

Orban je kazao da migranti koji pređu grčku granicu moraju biti zaustavljeni pre ulaska u druge zemlje, dodavši da bi trebalo pružiti pomoć Makedoniji i Srbiji, a ako migranti prođu i granice tih zemalja, Mađarska će formirati zadnju barijeru.

"Kao posljednje sredstvo odbranićemo evropsku spoljnu granicu", rekao je mađarski premijer.

Orban je na samitu Višegradske grupe poručio da je mađarsko stanovište o ilegalnim migracijama postalo opšte prihvaćeno u Evropi.

 

Scroll to top