BalkansPress

Dobro došli!

Evropska komisija preporučila je da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dve faze. Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja delimičnim ukidanjem restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama, a zatim bi usledilo i njihovo opšte ukidanje “opšte” ukidanje.

Najbitnije za nas, EK je u ovom planu istakla da je spremna i da Zapadni Balkan "blisko poveže" planove za ukidanje oganičavanja putovanja. To znači da bi u EU zemljama koje uskoro otvore svoje grnice mogli da budu dobrodošli i turisti iz Srbije.

Neće ovo biti normalno leto, ali ako svi uradimo svoj deo posla nećemo ni morati da ostanemo kod kuća i da propustimo leto - kaže potpredsednica Evropske komisije Margaret Vestager.

Podseća se da je do uvođenja unutrašnjih granica u EU na početku pandemije došlo ”dezorganizovano”, da pandemija još traje i da uvedene mere ne mogu biti ”ukinute preko noći”.

 

Što se tiče mere karantina za građane EU koji putuju unutar Šengena, ona ostaje u nadležnosti samih članica, uz isticanje da je "cirkulacija virusa unutar bloka slična", pa čak i da karantina ne bude, to neće znatno menjati epidemiološku situaciju.

Da li zbog toga što je preporuka o koordinaciji došla kasno, ili zato što je i onako ostavila veliku slobodu državama, ali mnoge članice već uveliko same sprovode planove za otvaranje na nacionalnom nivou. Rok za otvaranje granica, kao i pravila koja će važiti za njihov prelazak, variraju od zemlje do zemlje.

Ostatak Evrope i sveta pažljivo posmatra, dok i sam pokušava da reši komlikovanu jednačinu - kako otvoriti zemlju i sačuvati turističku sezonu, a da to ne dovede do dugog talasa epidemije.

Nemačka

Nemačka planira da počne sa ukidanjem graničnih kontrola ovog vikenda, dva meseca posle njihovog uvođenja, najavila je nemačka .

Kontrola na granici sa Luksemburgom biće ukinuta posle petka, a zatim će biti ukinuta kontrola i na granici sa Danskom.

Pojedine kontrole na granicama sa Francuskom, Švajcarskom i Austrijom biće ublažene. Cilj je da se potpuno slobodan prelaz na ove tri granice obezbedi do 15. juna, pod uslovom da epidemiološka situacija ostane stabilna.

Kancelarka Angela Merkel izjavila je da planira i da sve kontrole za dolaske iz šengenskog prostora budu ukinute do 15. juna.

Sa Poljskom i Češkom se još vode razgovori o smanjenju graničnih kontrola i propisima koji se tiču karantina.

Dolasci iz zemalja izvan granica EU najverovatnije neće biti mogući ni u junu.

Austrija

I Austrija je najavila otvaranje granica za dolaske iz ostalih zemalja Unije 15. juna, mada će proći nešto više vremena dok ne otvori granice za susednu Italiju.

Granica sa Mađarskom biče otvorena već narednih dana, zbog problema koje imaju ljudi koji žive u jednoj, a rade u drugoj državi.

 

Avio saobraćaj ostaje ograničen. I dalje nije poznato kada će granice biti otvorene i za putnike koji ne dolaze iz zemalja EU.

N agranicama će se i dalje vršiti nasumična zdravstvena kontrola putnika, ali u manjem obimu nego sada.

Francuska

Francuska je sklopila dogovor sa Velikom Britanijom o prelasku granice bez propisivanja dvonedeljnog karantina.

Uskoro se očekuje i otvaranje granica za putnike iz zone Šengena, za koje je takođe najavljeno ukidanje obaveznog karantina, mada će se to pravilo sprovoditi u zavisnosti od epidemiološke situacije u zemlji iz koje putnik dođe.

Za sve ostale granice najverovatnije neće biti otvarane do 15. juna. Izuzetak su samo osobe koje moraju da uđu u Francusku zbog posla.

Italija

Iako je bila prvo, a dugo i najveće, žarište korone u Evropi, Italija tehnički nikada nije ni zatvarala svoje granice. Međutim, to što su gotovo sve zemlje zabranile letove iz Italije, kao i to što su svi njeni susedi zatvorili svoje granice, praktično je odseklo tu mediteransku zemlju od ostatka Evrope i sveta.

To znači da će buduća putovanja u i iz Italije zavisiti od toga kada njene komšije omoguće prolaz preko svojih teritorija ili kada Italija ponovo pokrenuti međunarodne letove.

Očekuje se da će međunarodna putovanja biti moguća tek u trećoj fazi popuštanja mera.

Španija

Mera karantina i vanredno stanje u Španiji ističu 24. maja, ali se očekuje da će biti produženi. To znači i produžavanje dolaska u zemlju iz inostranstva bez obaveznog dvonedeljnog karantina.

Španske vlasti navodno planiraju da granice ostanu zatvorene za većinu putnika iz inostranstva do jula, kako bi se izbegao drugi talas infekcije.

 

Iako se njena ekonomija uglavnom oslanja na turizam, Španija ne planira da odustane od strige kontrole putnika koji ulaze u zemlju, a predloženo je da se to obavlja na dva načina - meciinskim testiranjem ili sanitarnim koridorima.

Deo letnje sezone i dalje može da bude sačuvan dolaskom turista iz šengenske zone.

Portugal

Portugal je saopštio da će biti otvoren za turiste već sredinom juna. Međuim, za sada se planira da ulazak u zemlju bude dozvoljen samo putnicima sa testom negativnim na koronu.

Vlada i dalje odlučuje o tome na koji način će tačno kontrolisati da li su svi putnici imaju negativan nalaz, kao i to da li se u zemlji poštuje socijalna distanca. Mera socijalnog distanciranja ostaće na snazi na turističkim lokacijama, kao i u ostatku zemlje.

Norveška

Iako sama nije članica bloka, Norveška će takođe otvoriti svoje granice za građane Evropske unije koji u toj skandinavskoj zemlji imaju prebivalište, rođake koje žele da posete ili ako u njoj rade.

Ministarka pravde Monika Meland izjavila je da se Norveška otvara za građane iz Evropskog ekonomskog prostora koji obuhvata članice EU, Veliku Britaniju, Island i Lihtenštajn. Ova odluka znači i da će sezonski radnici imati priliku da uđu u Norvešku.

 

Grčka

Turisti će u Grčku ponovno moći da dolaze u julu, a pojedinosti o ponovnom pokretanju turističke industrije, uključujući finansijsku podršku, biće utvrđene 15. maja.

Navodno, Grci žele da neki granični prelazi na severu budu otvoreni već 15. juna, zbog čega je ta zemlja Evropskoj komisiji ponudila čitav niz predloga za obnovu turizma i putovanja po Evropi.

Iako se ističe da bi i dalje bilo neophodno raditi testove na korona virus, grčki zvaničnici su u predlogu naglasili i da testovi ne bi morali da budu neophodni za putovanja između onih područja u kojima postoji jasan dokaz da je epidemija dobro kontrolisana.

Iz Atine poručuju da ne sme biti diskriminacije među načinima putovanja.

- Vazdušni, kopneni i morski saobraćaj moraju da se otvore u isto vreme i sa jasnim protokolima. Ne možemo dozvoliti da udaljenije zemlje budu u zaostatku - navodno stoji u predlogu.

Kipar

Vlada će dozvoliti putovanja unutar ostrva od 21. maja, dok će dolasci iz inostranstva biti dozvoljeni od početka jula.

Takođe, na ostrvo će moći da dođu samo putnici iz regoiona koji su stavili širenje epidemije pod kontrolu.

Baltička trojka

Letonija, Litvanija i Estonija od 15. maja otvaraju međusobno granice za svoje građane, nakon što su se složile da su se uspešno izborile sa virusom na svojim teritorijama i da su putovanja između njihovih zemalja bezbedna.

Tri zemlje su tako stvorile svojevrsan "baltički mehur", dok je za putnike iz svih ostalih zemalja i dalje obavezan dvonedeljni karantin.

Hrvatska

Hrvatska je svoje granice za turiste neformalno otvorila pre nekoliko dana. Hrvatski državljani posle ulaska u zemlju nisu više u obavezi da idu u dvonedeljnu samoizolaciju, dok strani državljani za prelazak granice treba da poseduju dokumentaciju kojom dokazuju da ulaze u zemlju zbog važnih ličnih ili poslovnih razloga.

 

Takođe, osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smeštaj, bez problema mogu da uđu u zemlju.

Šef istarskog Štaba civilne zaštite Dino Kozlevac kaže da od pre četiri dana nema više obvezne mere samoizolacije pri ulasku u zemlju.

Crna Gora

Crna Gora već danima nema nove slučajeve zaraze korona virusom, zbog čega zvaničnici optimistično procenjuju da će granice moći da otvore već početkom juna, uz poštovanje protokola i mera propisanih od strane zdravstvenih stručnjaka.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je nedavno dalo saglasnost za otvaranje luka uz poštovanje mera samoizolacije, a uskoro se očekuje i otvaranje granica za drumski i vazdušni saobraćaj.

Amerika

Sjedinjene države su još u martu sve iznenadile odlukom da zabrane dolaske iz Evrope, a zatvorile su kopnenu granicu sa Kanadom i Meksikom.

Kako je Amerika trenutno najveće žarište na svetu sa skoro milion i po zaraženih, otvaranje granica joj nije u planu. Štaviše, Kanada sa njene strane pojačava kontrole na granici sa svojim prvim susedom.

Kina

Kina je krajem marta zabranila međunarodne letove do i iz zemlje kako bi sprečila rast "uveženih" slučajeva zaraze iz inostranstva. U tom trenutku je širenje virusa unutar granica već stavila pod kontrolu.

U zemlju sada mogu da uđu kineski državljani ili oni koji dolaze zbog važnih ekonoimskih, trgovonskih, tehnoloških ili naučnih aktivnosti, ali uz obaveznu dvonedeljnu izolaciju. Svi putnii koji stignu u Peking, smeštaju se u karantin u posebnim objektima i moraju da budu testirani.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top