BalkansPress

Dobro došli!

Severnoatlanska alijansa predvođena SAD, koja je bombardovala tadašnju Jugoslaviju i ubila mnogo nedužnih civila, među kojima i troje kineskih novinara, i dalje ima "dug u krvi" prema kineskom narodu, poručilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing je povodom obeležavanja godišnjice NATO agresije 1999. godine rekla da NATO ne treba da zaboravi 1999. godinu, kada je, uz ozbiljno kršenje međunarodnih zakona i osnovnih normi međunarodnih odnosa, bombardovao tadašnju Jugoslaviju, piše kineski "Global tajms".

 

Govoreći na susretu NATO ministara spoljnih poslova u Briselu ove nedelje, američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je NATO članice da se suprotstave "pretnji agresivne Kine", dok je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nazvao Kinu "izazovom".

- Kina želi da podseti NATO da i dalje ima dug u krvi prema kineskom narodu. Preminuli su otišli, ali živima je potrebna veća budnost i razmišljanje - poručila je portparolka.

КИНА ПРЕТИ ОСВЕТОМ ЗБОГ БОМБАРДОВАЊА СРБИЈЕ: И даље постоји дуг у крви НАТО пакта према нашем народу!

Naglasila je da je današnji trend u svetskom razvoju mir i napredak i dodala da je takav istorijski trend nezaustavljiv.

Međutim, dodala je, "takođe smo videli da se politika moći i hegemonizma povremeno pojavi, ozbiljno ugrožavajući i preteći svetskoj bezbednosti, stabilnosti i međunarodnom pravu".

- Bilo da je u pitanju Jugoslavija, Irak, Libija ili Sirija, nikada ne treba da oprostimo gubitak života običnih ljudi, koji su nastradali u ponovljenim bombardovanjima, pod zidovima obrušenim granatama, na slavnim istorijskim mestima koje je odneo plamen - navela je portparol.

 

Dodala je da SAD i neke zapadne zemlje imaju puna usta ljudskih prava, ali su im usta zatvorena kad je reč o njihovim odgovornostima.

- Kada su besramno počeli rat protiv jedne suverene zemlje, bez odobrenja Saveta bezbednosti, uzrokujući na stotine i hiljade smrti i izbeglištvo miliona, da li su ikada brinuli o ljudskim pravima u tim zemljama. Da li pod tim podrazumevaju međunarodna pravila? Zar ne bi trebalo da budu odgovorni za svoje ratne akcije - zapitala se Hua.

Kina i Srbija su, kako kaže, dve zemlje koje se ne plaše moći i koje slave mir.

- Kina je spremna da radi sa Srbijom i svim miroljubivim zemljama na očuvanju međunarodne pravednosti i na promociji mira, stabilnosti i razvoja - rekla je Hua dodajući da su "davno prošla vremena kada su veliki maltretirali male, a jaki slabe".

Scroll to top