BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin obratio se javnosti u Rusiji pre početka specijalne operacije u Ukrajini, u kojoj je naveo razloge za intervenciju. Između ostalog, pomenuo je i NATO agresiju na SRJ, koja je izvedena bez odobrenja SB UN.

U svom posebnom obraćanju građanima Rusije, Putin je o bombardovanju rekao: 

- Prvo su bez ikakvog odobrenja Saveta bezbednosti UN sproveli krvavu vojnu operaciju protiv Beograda. Koristili su avijaciju, rakete direktno u centru Evrope. Nekoliko nedelja trajalo je neprekidno bombardovanje mirnih gradova, vitalne infrastrukture. Moramo podsetiti na te činjenice, iako pojedine zapadne kolege ne vole da se sećaju tih događaja, a kad mi govorimo o tome ne pozivaju se na norme međunarodnog prava nego na okolnosti koje tumače kako oni nalaze za shodno, rekao je predsednik Rusije.

PROČITAJTE: Nova Putinova poruka uzdrmala Ukrajinu i svet: “Doneo sam odluku... Napad na Rusiju dovešće do strašnih posledica po agresora”

 

Zatim je došao red na Irak, Libiju, Siriju, što je dovelo do humanitarne katastrofe i užasna razaranja, rekao je Putin. 

- Nelegitimno korišćenje vojne sile protiv Libije, izvrtanje svih odluka Saveta bezbednosti UN o libijskom pitanju dovelo je do potpunog uništenja države, a uz to nastalo je ogromno žarište međunarodnog terorizma i do toga da je zemlja utonula u humanitarnu katastrofu.

*Foto Arhiva

Sličnu sudbinu spremali su i za Siriju. Borbena dejstva zapadne koalicije na teritoriji te zemlje bez saglasnosti sirijske vlade i dozvole Saveta bezbednosti UN nije ništa drugo do agresija, intervencija.

Ipak, posebno mesto u tom nizu zauzima svakako invazija na Irak, takođe bez ikakvih pravnih osnova. Kao izgovor su iskoristili navodno pouzdane informacije kojima raspolažu SAD o tome da Irak ima oružje za masovno uništenje.  A zatim se ispostavilo da u Iraku nema nikakvog hemijskog oružja. Neverovatno, začuđujuće, ali činjenica ostaje činjenica. Lagalo se na najvišem državnom nivou i s najviše govornice UN. Rezultat su ogromne žrtve, razaranja, neverovatna eskalacija terorizma, rekao je Putin.

Scroll to top