BalkansPress

Dobro došli!

Gasprom oduzima Nemačkoj šanse da u potpunosti napuni Severni tok 2 planom da iskoristi svoje kapacitete u Ruskoj Federaciji.

Ovo je izjavio zamenik direktora Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Aleksej Grivač.

Kapaciteti Severnog toka 2 na teritoriji Ruske Federacije biće delimično iskorišćeni za snabdevanje gasom ruskog severozapada.

Gazprom je ovaj plan izneo na svom zvaničnom Telegram kanalu.

Prema Grivaču, nije reč o morskom, već isključivo o kopnenom delu projekta. Glavni razlog za ovu odluku koncerna bila je neizvesnost oko vremena puštanja gasovoda u rad.

Formalno, njegov radni vek je 50 godina, ali nema jasno vidljive konstruktivnosti Nemaca po pitanju SP-2, pa Gasprom želi da iskoristi infrastrukturu koja je već spremna za potrebe Rusije.

Potez Gasproma sa Severnim tokom 2 potencijalno šteti interesima Nemačke, čije potrebe za gasom samo rastu.

 

Ekspert je podsetio da nakon što se ruski deo projekta preorijentiše na potrebe Ruske Federacije, Nemci neće imati povratka, a pre izgradnje novih objekata moći će da dobiju samo 50 odsto planiranog iz SP-2.

„Čak i ako odjednom kažu: „Preomislili smo se, pokrećemo SP-2“, dobiće odgovor iz  Gasproma: „Sada će biti moguće pokrenuti samo jednu liniju od dve“.

Iako su obe linije Severnog toka 2 sada spremne za snabdevanje gasom, da bi se u potpunosti napunio, biće potrebno obnoviti kopnenu infrastrukturu u Rusiji kako bi se ovaj projekat doveo do punog kapaciteta, ali to će se desiti tek za pet godina.

A ono što je sada trebalo da bude isporučeno Nemačkoj biće uključeno u projekte za razvoj potrošnje gasa u Rusiji“, rekao je Grivač.

Evropska unija pokušava da sedi na dve stolice, izjavljujući da želi da odbije bilo kakve ruske isporuke, ali ne može da zaustavi uvoz gasa iz Ruske Federacije.

U praksi, obim prijava za energente Gaspromovih partnera iz Evrope raste. Očigledno, EU pokušava da napravi zalihe gasa kako bi nakon punjenja skladišta objavila neka ograničenja za plavo gorivo.

Ipak, to su igre EU koje je Moskva odavno prozrela i na njih će adekvatno odgovoriti.

Scroll to top